Για τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και την πορεία της στην Ελλάδα μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Ο καθηγητής εστιάζει στη συμπεριφορά που εμφανίζει προς το παρόν η νέα παραλλαγή.

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη Όμικρον «υπερμεταδοτική αλλά με ήπια συμπτωματολογία, μέχρι στιγμής». Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ανέφερε πως για την ώρα «αυτά που ξέρουμε για την Όμικρον είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται. Φαίνεται ότι δε συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα κι έχει ήπια συμπτωματολογία».

Συγκεκριμένα, στον ραδιοσταθμό του Δήμου Αθηναίων και τον Νίκο Καρούτζο, ο κ. Δημόπουλος πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός», ενώ σε σχέση με το αν ο ιός διαφεύγει της φυσικής ή τεχνητής ανοσίας, εκτίμησε πως «θα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τη σοβαρή νόσηση ή την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο».

Μην ξεχνάμε και τα άλλα παιδικά εμβόλια

Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών χτύπησε «καμπανάκι» για την επανεμφάνιση της ιλαράς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ως συνέπεια της παραμέλησης του προγράμματος των καθιερωμένων εμβολιασμών στα παιδιά.

«Πρέπει άμεσα να επανέλθουμε στην κανονικότητα των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζουν οι παιδίατροι για τα παιδιά μας» τόνισε με την ευκαιρία της έναρξης από τις 15 Δεκεμβρίου των εμβολιασμών για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών αποκλειστικά με Pfizer.