«Οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα και όταν χρειάζονται μετακινήσεις ασθενών θα πρέπει να γίνονται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού ΣυλλόγουΑθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ειδικότερα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα» τη μεταφορά Μητροπολίτη και άλλων επιφανών πολιτών σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ, ενώ τόνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να βρίσκονται το συντομότερο δυνατόν κρεβάτια στις ΜΕΘ.
Τέλος, επισήμανε ότι στην Ελλάδα πρέπει να περιορίσουμε την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε: «Τα κρεβάτια της ΜΕΘ είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και η κατάληψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή των 700 περίπου ανθρώπων που έχουν covid, και επίσης να πούμε ότι υπάρχουν κι άνθρωποι στην εντατική για πολλούς άλλους λόγους, πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί μια αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο σημείο της χώρας ενώ να υπάρχει κάπου αλλού ένα άδειο κρεβάτι αλλά είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί κάποιος άρρωστος από τη Βόρεια Ελλάδα στην Κρήτη όπου υπάρχουν ενδεχομένως κρεβάτια».

Αναφορικά με τη μεταφορά στην Αθήνα του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε: «Ήταν οπωσδήποτε πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα αυτό το οποίο συνέβη με την μετακίνηση του συγκεκριμένου μητροπολίτη κι άλλων επιφανών πρόσωπων, μας ενοχλεί κι εμάς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλαμβάνεται. Τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνονται οι μετακινήσεις των ανθρώπων θα πρέπει να είναι αμιγώς και μόνο ιατρικά. Οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι διάσπαρτες, όταν χρειάζονται μετακινήσεις πολιτών θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρώς ιατρικά κριτήρια. Κατά την άποψη μου αν θέλετε ο 58χρονος που έγινε θέμα και βρέθηκε το κρεβάτι μετά από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων προηγούνταν του σεβασμιότατου. Ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να είχε προηγηθεί».

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης λειτουργούν υπό πολεμικές συνθήκες. Ο άνθρωπος που χρειάζεται διασωλήνωση τη χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κι αυτή η χρονική στιγμή θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να είναι η σκηνή ενός τροχαίου ατυχήματος παραδείγματος χάρη. Δεν μπορεί να περιμένει να διασωληνωθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής ελεύθερο το οποίο μπορεί να μην είναι στον τόπο όπου βρίσκεται αυτός ο ασθενής και για το λόγο αυτό η διασωλήνωση όταν έρθει η στιγμή γίνεται εκείνη την ώρα. Και γι’ αυτό το λόγο η χώρα έχει προμηθευτεί έναν μεγάλο αριθμό φορητών αναπνευστήρων για να ανταποκριθεί σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες».

«Άρα ναι, εκ των πραγμάτων υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διασωληνώνονται και μπαίνουν σε ένα φορητό αναπνευστήρα εκτός εντατικής μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι εντατικής στο οποίο θα μετακινηθούν και πολλές φορές οι μετακινήσεις μπορεί να είναι και μακρινές, αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι άνθρωποι με επιβαρυμένη υγεία με το που διασωληνώνονται μπορεί να έχουν λίγο ή πολύ χρόνο μπροστά τους, δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς χρόνο έχει ο κάθε άνθρωπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άλλες είναι οι συνθήκες σε ένα περιβάλλον μια πλήρως οργανωμένης μονάδας εντατικής κι άλλες οι συνθήκες εκεί που υπάρχει μια πολεμική κατάσταση», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Άρα η εξέλιξη της υγείας του παίζει ρόλο για το αν θα παραμείνει διασωλωνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ

«Όχι, από τη στιγμή που θα διασωληνωθεί και βρίσκεται εκτός περιβάλλοντος εντατικής θα πρέπει να βρεθεί στο συντομότερο
χρονικό διάστημα και καταβάλλεται μια διαρκής προσπάθεια να βρεθεί εντός ΜΕΘ. Αν δεν βρεθεί οπωσδήποτε οι προσδοκίες από μια νοσηλεία εκτός εντατικής είναι χαμηλότερες απ’ ότι από μια νοσηλεία εντός εντατικής», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να έχουμε τελικές απαντήσεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή μαστίζεται από τη Δέλτα. Από τη Δέλτα πεθαίνουν οι άνθρωποι, από τη Δέλτα είναι γεμάτες οι εντατικές άρα εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στο πως θα περιορίσουμε τη διασπορά της Δέλτα και να εμβολιαστούμε».