Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Αν εμβολιαστούν τα παιδιά θα είναι ασφαλή μετά από 40 μέρες. Δηλαδή όχι αύριο το πρωί αν εμβολιαστούν ότι θα σταματήσουν να κάνουν self test γιατί θα γίνουν οι δυο δόσεις σε 20 μέρες και 15 μέρες να πιάσει το εμβόλιο, πάμε στις 35-40 μέρες. Θα πρέπει δηλαδή να συνεχίσουν να κάνουν self test μέσα σε αυτές τις 40 μέρες», διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά να γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών. Θα σας δώσω δυο δεδομένα ως προ της αρρώστια, η κλινική εικόνα από covid στα παιδιά μπορεί να είναι οξεία στη φάση αυτή που θα κολλήσει ένα παιδί και μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματικό είτε με ήπια συμπτώματα είτε με πολύ έντονα συμπτώματα. Τα παιδιά που κάνουν έντονα συμπτώματα είναι πολύ λίγα και αυτά μπορεί να βρεθούν στις εντατικές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη 14 παιδιά, μικρό ποσοστό μεν αλλά νοσηλεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε το παράδειγμα της Λαμίας όπου χάθηκε ένα παιδί χωρίς υποκείμενο νόσημα, έκανε πυρετό, έκανε αφυδάτωση, έκανε πιθανές θρομβώσεις ή μυοκαρδίτιδα από την αρρώστια και οδήγησαν στο πνευμονικό οίδημα και στο θάνατο. Επομένως ο θάνατος είναι υπαρκτός και στα μικρά παιδιά σπάνια μεν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο δεύτερος κίνδυνος στα παιδιά είναι όταν περάσουν την οξεία φάση, είτε ασυμπτωματικά είτε με συμπτώματα, μετά από 2-3 εβδομάδες μπορεί να κάνουν αυτό το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο που πιάνει πολλά όργανα και εκεί η θνησιμότητα είναι μεγάλη, είναι 1,8%», σημείωσε επεξηγηματικά ο καθηγητής.

«Άρα κινδυνεύουν και από εκεί. Συνεπώς ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, δεν έχει θανάτους και στα παιδιά τα μικρά δεν έχει παρενέργειες διότι είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων νομίζω ότι ο μόνος τρόπος που πρέπει να κάνουν είναι να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει φόβος από το εμβόλιο ενώ από την αρρώστια υπάρχει έστω σε μικρό ποσοστό», διαμήνυσε κλείνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος.