Δωρεάν μουσικά «ταξίδια» για παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Μέσα από εκπαιδευτικά θερινά προγράμματα
Μουσικά και μυθικά «ταξίδια» για παιδιά μέσα από τα εκπαιδευτικά θερινά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Ο Καραγκιόζης Ναυαγός και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» στις 2 Ιουλίου.
Τη σημασία που είχε η μουσική παιδεία στην αρχαία Ελλάδα, τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου με τις οποίες συνδέεται διαχρονικά και πολλά ακόμα για τη μουσική της αρχαιότητας, θα γνωρίσουν παιδιά, ηλικίας από εννέα έως 13 ετών, που θα συμμετάσχουν στα θερινά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου 2014. Παράλληλα, παιδιά μικρότερης ηλικίας, από πέντε έως επτά ετών, μέσα από ένα άλλο πρόγραμμα ίδιας διάρκειας, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ιστορίες μυθικών πλασμάτων, όπως ο Κένταυρος, η Σφίγγα, η Σειρήνα και η Γοργώ. Αρωγός τους σε αυτό το ταξίδι είναι οι μύθοι τους, αλλά και τα αγγεία και τα ειδώλια που τους αναπαριστούν.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει δύο από τα 10 εκπαιδευτικά προγράμματά του, της σχολικής χρονιάς 2013- 2014, με στόχο να προσφέρει μία καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Πρόκειται για τα δύο νέα σχολικά προγράμματα που σχεδίασε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου και πραγματοποίησε το 2014.
Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο « Μουσική Θεών εύρημα » θα διεξάγεται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ενώ με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου τα παιδιά θα μπορούν να ερευνούν στους εκθεσιακούς χώρους και να αντλούν πληροφορίες, τόσο για τη μουσική όσο και για τα αρχαία μουσικά όργανα. Θα χρησιμοποιηθούν αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων (λύρα, αυλός, σείστρο, τύμπανο, κύμβαλα, μονοκάλαμος σύριγξ και ρόπτρον), τα οποία οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μουσικά κομμάτια που ερμηνεύει ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Ξανθούλης με ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα. Τέλος, με τη βοήθεια της παράστασης του Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης σε αρχαίο μουσικό αγώνα» θα γνωρίσουν τους αρχαίους μουσικούς αγώνες, αναπτύσσοντας τις δημιουργικές ικανότητές τους με έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο. Από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου 2014 θα διεξαχθούν έξι προγράμματα. Μέγιστος αριθμός είναι 20 παιδιά ανά πρόγραμμα και διάρκεια δύο ώρες (από τις 11:00 έως τις 13:00), με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. 213 2144813).
Στο δεύτερο θερινό πρόγραμμα με τίτλο «Μύθοι μύθοι παραμύθι», τα παιδιά θα ακούσουν παραμύθια, ενώ με τη βοήθεια γαντόκουκλων, διάλογο και χρήση εποπτικού υλικού θα εξοικειωθούν με τον τρόπο κατασκευής των αγγείων. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τα διάφορα μυθικά πλάσματα, τους μύθους που κρύβουν, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιούν έρευνα στους εκθεσιακούς χώρους και θα αναπτύσσουν τις δημιουργικές ικανότητές τους εμπνεόμενα από τα εκθέματα του Μουσείου. Τα προγράμματα θα διαρκούν μία ώρα (από τις 11:00 έως τις 12:00), με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής (τηλ. 213 2144814).
Ο Καραγκιόζης ναυαγός
«Ο Καραγκιόζης Ναυαγός και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» ονομάζεται η παράσταση που εμπνεύστηκε ο μεγάλος συνεχιστής του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, Σωτήρης Χαρίτος (Χαρίδημος), από την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός». Ο Καραγκιόζης Ναυαγός με την παρέα του, παλιά και νέα, ονειρεύεται ότι ανακαλύπτει το ναυάγιο των Αντικυθήρων το 2014 και ψαρεύει τον περίφημο Μηχανισμό, τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας. Ο Καραγκιόζης ως ναυαγός αγαπά την ιστορία, σέβεται τον ελληνικό πολιτισμό και είναι περήφανος για τις αρχαιότητες του τόπου του. Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από τον καλλιτέχνη τον τρόπο που κατασκευάζονται οι φιγούρες και τα σκηνικά του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014, στις 18:30.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 2144891.
Όλα τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν.