Φρένο στα σενάρια περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από την ηλικία των 50 έβαλε ο υπουργός Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον Σκάι εξήγησε ότι η απόφαση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ελήφθη λόγω της επικινδυνότητας και αν υπάρξουν αντίστοιχα στοιχεία για μικρότερες ηλικίες τότε θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι με τον ρυθμό που κινούνται οι εμβολιασμοί δεν θα χρειαστούν παραπάνω μέτρα, ωστόσο με βάση τη δυναμική πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον «επιφυλασσόμαστε αν θα χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα».

Πότε θα λήγει το πιστοποιητικό των τριών δόσεων

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σχετικά με τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η μια τάση ζητεί να λήγει στους 12 μήνες και η άλλη στους 9. Η ελληνική θέση είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει περισσότερο από 9 μήνες, αλλά δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση στην παρούσα φάση.




Μεταβατικό στάδιο για τα πιστοποιητικά νόσησης

Θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες των οποίων τα πιστοποιητικά νόσησης είναι άνω των τριών μηνών και θα λήξουν το επόμενο διάστημα. Το διάστημα αυτό θα καθοριστεί στη σχετική ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί αύριο ή το αργότερο έως το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Στο ερώτημα εάν το χρονικό διάστημα θα είναι γύρω στον έναν μήνα, απάντησε ότι πιθανόν να είναι ένας τέτοιος χρόνος ασφαλείας αλλά το θέμα είναι επιχειρησιακό, καθώς θα πρέπει να μπορούν να βρουν το αντίστοιχο ραντεβού εμβολιασμού.

Από 13 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί στους 60άρηδες που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση

Για τους πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι με τους αντίστοιχους περιορισμούς και την υποχρέωση για rapid test.

Υπενθύμισε ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.