Την ώρα που ο κοροναϊός και το νέο στέλεχος Όμικρον «καλπάζουν», στο επίκεντρο της κυβέρνησης βρίσκεται το πλάνο, με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, για την «διάσωση» των Χριστουγέννων και την κανονική λειτουργία της εστίασης και της ψυχαγωγίας, χωρίς νέα μέτρα και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, θα υπάρξει και σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων για να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας.

Με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνησης περιμένει ως τις γιορτές κάμψη του τέταρτου κύματος. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων και σε λίγες μέρες θα έχουμε αποκλιμάκωση διασωληνώσεων και θανάτων.

Έτσι, αποφασίστηκε να μην ληφθούν άλλα μέτρα, αλλά να πέσει το βάρος στους ελέγχους. Δεν προβλέπεται να επιβληθούν άλλα μέτρα στους ανεμβολίαστους, ενώ η εστίαση και η ψυχαγωγία θα λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς περαιτέρω απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των χριστουγεννιάτικών διακοπών. Ωστόσο, εκπονήθηκε ένα σχέδιο  για εκστρατεία εκτεταμένης επιτήρησης για την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν ήδη. Στο σχέδιο θα συμμετέχουν 8500 ελεγκτές από όλες τις υπηρεσίες και πάνω από 1900 συνεργεία που θα βγουν σε όλη την Ελλάδα στις γιορτές.

Οι έλεγχοι θα γίνουν κυρίως στην εστίαση και την ψυχαγωγία για να διαπιστωθεί αν ελέγχεται η ταυτοπροσωπία, μαζί με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης σε εσωτερικούς χώρους και τα αποτελέσματα αρνητικού rapid τεστ στους μικτούς χώρους.