Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στη χώρα ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 3.841 νέα κρούσματα, 96 θανάτους και 709 διασωληνωμένους.

Αρχικά, η κ. Θεοδωρίδου ανεφερε πως το ενδιαφέρον όλων αυτές τις μέρες έχει πέσει στην πιο «τρυφερή ηλικία», δηλαδή στον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Σημείωσε πως ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικίες θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς της νόσου, κυριώς των ευάλωτων ατόμων. Στόχος είναι τα εμβόλια να προσφέρουν στην προστασία των παιδιών, καθώς και να τους επιτρέψει να μετέχουν στις δραστηριότητές τους.

Δημοσιεύτηκε στο Lancet η πρώτη ενημέρωση για τα παιδιά που έχουν υποκείμενο νόσημα, άσθμα, και συμπερασματικά η μελέτη έδειξε ότι παιδιά έως 17 ετών είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολύνθούν, σημείωσε επίσης. 

Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3  από αυτό, που χορηγείται στους ενήλικες και χορηγείται σε 2 δόσεις.

Οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως στα παιδιά οι παρενέργειες του εμβολίου είναι παρόμοιες με αυτές που έχει κάθε παιδί, όταν κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο. Η χορήγηση τρίτης δόσης, ενισχυτικής, σε άτομα άνω των 18 ετών, δημιούργησε ερωτήματα για τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 εβδομάδες.

Για το ζήτημα τον χρόνιων αλλεργιών στα παιδιά, η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες - να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών» τόνισε.

Επίσης, ο FDA λόγω του νέου στελέχους Όμικρον, στις 9 Δεκεμβρίου ενέκρινε την χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε υγιείς εφήβους, ηλικίας 16 - 17 ετών.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον,
παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται - οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με κοροναϊό. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό. Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α) το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β) ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Επίσης, ανέφερε πως παρά τα στοιχεία που δείχνουν μέχρι τώρα πως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, η επιστημονική κοινότητα κρατά επιφυλάξεις, γιατί μέχρι τώρα έχουν νοσήσει νεαρές ηλικίες στη Νότια Αφρική, που επικρατεί. Άρα, «πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα», τόνισε. 

Ευαίσθητοι είναι και οι άνω των 60, που παροτρύνονται για εμβολιασμό. Μελέτες δείχνουν ότι με την τρίτη δόση αυξάνονται κατά 25 φορές το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC η θνητότητα μειώνεται κατά 90% όπως και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Η προτεραιότητα στον εμβολιασμό αφορά στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο.

Για τους νοσήσαντες, αντί να δίνεται η δόση στους έξι μήνες μετά τη νόσηση, θα δίνεται στους 3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και διπλός εμβολιασμός μετά από 3 ή έξι μήνες. Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι στον χρόνο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή, να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός.

Επίσης, το 87% όσων έληγαν σήμερα τα πιστοποιητικά έχουν κάνει τα αναμνηστική δόση. Μένουν εκτός 163.000 οι 90 χιλιάδες έχουν κλείσει το ραντεβού, εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες θα εμβολιαστούν μέχρι την Κυριακή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι την Κυριακή, καθώς σε αυτές τις ομάδες υπάρχει προτεραιότητα.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 29.000 παιδιά 5 - 11 ετών έκλεισαν ραντεβού για το εμβόλιο

Από την πλευρά του, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε τα αναλυτικά στοιχεία της εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος και σημείωσε πως ξεπεράσαμε του 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς. 

Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Επίσης, σημείωσε πως την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών και ήδη πάνω από 29.000 παιδιά 5 έως 11 ετών έκλεισαν ραντεβού για το εμβόλιο. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. 

Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρελήφθησαν 60.000 δόσεις εμβολίου για τα παιδιά. Υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού και στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερα. Τα ραντεβού ανοίγουν ανάλογα με την παραλαβή.

Όσον αφορά στον κατ' οίκον εμβολιασμό,  ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες, εκτός αν είχε συμβεί κάτι, που αφορούσε την αίτηση ή την καταχώριση. Πλέον, μετά και την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, υπάρχει μεγάλη αύξηση. Οι κατ' οίκον εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί και θα δίνεται από εδώ και πέρα προτεραιότητα στην πρώτη δόση, καθώς είναι οι πολίτες με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη αύξηση. Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε το κάλεσμα προς τους ιδιώτες, ζητώντας τη βοήθειά τους. Γίνονται προσαρμογές ώστε οι ιδιώτες να έχουν δύο εμβόλια και Pfizer και J&J από αρχές Ιανουαρίου και οι παιδίατροι να έχουν το παιδικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο για τους 12-17 ετών. Η διαδικασία του εφοδιασμού δεν μπορεί να απλοποιηθεί. Στόχος είναι να γίνουν ενέργειες για να πείσουν τους ιδιώτες να βοηθήσουν στους κατ' οίκον εμβολιασμού.

Λίγο πριν τελείωσει η ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν πως τα παιδιά που θα πάνε για το εμβόλιο, πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, καθώς εκεί αναγράφονται από μικρή ηλικία τα εμβόλιά τους.