Tα νεότερα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στην χώρα ανέφεραν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.


Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.689 νέα κρούσματα, 85 θανάτους και 670 διασωληνωμένους, ενώ το επόμενο διάστημα, η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Αρχικά, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αυτήν την περίοδο τα παιδιά με τους γονείς προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχίαστα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν. «Νιώθουν πως κάνουν κάτι σημαντικό. Μια εικόνα γιορτινή», τόνισε.

Εμβολιασμός παιδιών

Πριν 48 ώρες ανακοινώθηκαν από το CDC τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 5-11 ετών.  Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και η κατανομή με βάση το φύλο ήταν μισά-μισά. Το 97% των περιπτώσεων μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Κατάτι περισσότερες ήταν με τη δεύτερη δόση. Ωστόσο ήταν ήπιες και παροδικές. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από το 1% ζήτησε τη συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. Η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μία στο εκατομμύριο επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια. Καμία από τις καταγραφείσες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν επιπλέον των ανεπιθυμήτων ενεργειών που είχαν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες.

Μετάλλαξη Όμικρον

Για την παραλλαγή Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως άρχισε 11 Νοεμβρίου. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν γίνει πολλές μελέτες στην προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα. Το θέμα της μεταδοτικότητας, τόνισε, πως περίπου έχει διευκρινιστεί και είναι υψηλή. Είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι. Στη Νορβηγία περιγράφουν ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο που περιγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70%  κόλλησε και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ήταν με όμικρον.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, έχουμε περιορισμένα δεδομένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, βάσει των οποίων ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος. 

Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά όσοι χρειάζονται νοσηλεία είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος. Κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα. Και οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική και όλοι όσοι βλέπουν και αναλύουν τα αποτελέσματα βάζουν ερωτηματικό για το πόσο αυτό θα ισχύσει και στα άλλα κράτη, καθώς το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών -άρα δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα - και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Νότια Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως να σημαίνει ότι -με μία σταθερή επιφύλαξη- ότι από εκεί που ξεκίνησε η επιδημία σημειώνεται κάμψη.

Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35% έναντι 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ περισσότερο. Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού.

Η τρίτη δόση, η αμυδρή αλλά υπαρκτή ελπίδα ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, η συνεχής προσέλευση για εμβολιασμό μικρών και μεγάλων στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν, ώστε οι ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν σε όλους τα δώρα που επιθυμούμε.

Όσον αφορά την επαναλοίμωξη, η κυρία Θεοδωρίδου προσδιόρισε ότι τα άτομα έχουν νοσήσει από άλλη μετάλλαξη και η προστασία από την προηγούμενη νόσηση δεν τα προστατεύει από την Όμικρον. Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση έχει υποστεί στον χρόνο που πέρασε αρκετές τροποποιήσεις. Πλέον, η δόση πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις των ανοσολόγων. Πάντως, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί μετά τη νόσηση σύντομα.

Πάνω από 40.000 παιδιά έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους αρχικά έκανε αναφορά στα επίσημα στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη και στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. Πάνω από το 88% των άνω των 60 έχει κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως όποιος παιδιάτρος θέλει να συμμετέχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, μπορεί να κάνει την αντίστοιχη αίτηση. 

Εμβόλια της Novanax

Ερωτηθέντες για το πράσινο φως του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί. Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α' τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δόσει η εταιρεία ημερομηνίες.