Σε αγώνα δρόμου προς «οχύρωση» έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις διεθνώς, ενόσω η επιστημονική κοινότητα σταθμίζει τα -περιορισμένα επί του παρόντος- κλινικά δεδομένα με την ελπίδα να επιβεβαιωθεί πως το νέο στέλεχος του κοροναϊού συνοδεύεται από ηπιότερη συμπτωματολογία και νόσηση συγκριτικά με τη μετάλλαξη Δέλτα.

 Αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση θωράκισης αποτελεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίου, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις δεν διαφαίνεται επαρκής για την προστασία έναντι της νέας παραλλαγής, ενώ αντίθετα η τρίτη δόση μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» προστατεύοντας έναντι βαριάς νόσου και θανάτου.

 Τη δυναμική εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον με ταχύτητα ιλιγγιώδη αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το νέο στέλεχος βρίσκεται σε τροχιά επικράτησης έναντι της παραλλαγής Δέλτα στο Λονδίνο εντός των επόμενων 48 ωρών, ενώ και στη Δανία και τη Νορβηγία η νέα μετάλλαξη αναμένεται να «κυριαρχήσει» μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.


 Γρήγορη εξάπλωση

  

Το νέο στέλεχος Όμικρον «καλπάζει» και όπως ανέφερε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέχρι σήμερα καμία παραλλαγή του φονικού ιού, δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα, όσο η Όμικρον. Έτσι, ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι πλέον βρίσκεται σε όλες τις χώρες.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες.

«Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η  Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» του SARS-CoV-2, εξήγησε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Ακόμη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε, ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλο τον ενήλικο πληθυσμό τους: «Μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής».

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά (εμβολιασμού) μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό».

«Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου», κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη.

 

Υπό εξέταση η άδεια για την χορήγηση φαρμάκων

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics. Ο EMA θα αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης αίτησης άδειας κυκλοφορίας.

 «Μετά τις ενδιάμεσες συστάσεις του EMA για την υποστήριξη των εθνικών αρχών που ενδέχεται να αποφασίσουν για την πρώιμη χρήση του Lagevrio (μολνουπιραβίρη) πριν από την άδεια κυκλοφορίας, ο Οργανισμός θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα από την κύρια μελέτη του Lagevrio», αναφέρει η ανακοίνωση.

 Οι συστάσεις που εκδόθηκαν από τον EMA τον Νοέμβριο του 2021 βασίστηκαν σε αξιολόγηση των ενδιάμεσων δεδομένων που ήταν διαθέσιμα. Αυτά τα δεδομένα, με βάση 762 άτομα, έδειξαν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 14,1% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (εικονική θεραπεία) σε 7,3% στην ομάδα του Lagevrio. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

 Τα ενημερωμένα αποτελέσματα, με βάση 1.408 άτομα, δείχνουν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 9,7% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 6,8% στην ομάδα του Lagevrio. 

 Οι προηγούμενες συστάσεις παραμένουν αμετάβλητες. Ο EMA θα ενημερώσει περαιτέρω σχετικά με το αποτέλεσμα της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας που βρίσκεται υπό εξέταση.

 Για την παραλλαγή Όμικρον όπως επισήμανε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου , η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν -προς το παρόν τουλάχιστον- ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

 Σαφώς, η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να επισημάνει ότι τα στοιχεία αυτά απορρέουν από μελέτη μικρού αριθμού ασθενών στη Νότια Αφρική -42 για την ακρίβεια-, οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα διαγνώστηκαν τυχαία, αλλά ουδείς εξ αυτών χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

 «Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση -καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

 Η ίδια υπογράμμισε ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση.

 Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Το «προφίλ» τους

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

 Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου Κρήτης. Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

 Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Ν. Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

 Έχουν όλοι απομονωθεί, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.