«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι υποδεέστερος της περσινής χρονιάς και είναι απολύτως δικαιολογημένο. Πέρυσι δεν είχαμε τα εμβόλια για Covid, υπήρχε και η εντύπωση ότι «τουλάχιστον ας εμβολιάσουμε τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης για να τα προστατεύσουμε από τον κοροναϊό», αλλά έχουν υπερβεί συνολικά τα 3.000.000 συνταγογραφημένα τα εμβόλια της γρίπης και ο αριθμός των εμβολίων που αντιστοιχούν σε παιδιά ειδικών ομάδων, όπως είναι καθορισμένες με την εγκύκλιο του αντιγριπικού εμβολιασμού, είναι ανάλογος με τις χρονιές τις προηγούμενες. Λίγο χαμηλότερα από ότι πέρυσι».

Αυτά τόνισε με νόημα και ιδιαίτερη έμφαση την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της επίσημης εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας.

Πράγματι, τα περίπου 3 εκατομμύρια ήδη συνταγογραφημένα αντιγριπικά εμβόλια υπολείπονται κατά πολύ από τον αρχικό στόχο της Επιτροπής και του υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό για φέτος, στόχος ο οποίος φτάνει τα 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το πολύ σοβαρό μήνυμα της διοίκησης των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η οποία κάλεσε χθες, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν άμεσα και κατά του ιού της γρίπης, καθώς τα CDC εκτιμούν ότι επίκειται σφοδρή επέλαση του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, στις αρχές του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των CDC, λοιπόν, ακόμη κι εάν αποδειχθεί ότι το στέλεχος Ο του νέου κοροναϊού προκαλεί πιο ήπιες επιπτώσεις στους ασθενείς με νόσο COVID – 19, σε σχέση με τις επιπτώσεις τις οποίες προκαλεί το στέλεχος Δ του νέου κοροναϊού, η ενδεχόμενη ταυτόχρονη νόσηση από το ήπιο στέλεχος Ο και από τον ιό της γρίπης δεν πρόκειται να επιφέρει, σε καμία περίπτωση, ήπιες επιπτώσεις...

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει πρόσφατα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Σκουτέλης, η συλλοίμωξη από τον νέο κοροναϊό και τον ιό της γρίπης δεν θα έχει αθροιστικά, αλλά εκθετικά αποτελέσματα στον οργανισμό των ασθενών...