Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσαν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας. Πρόκειται για το επιστημονικό paper με τίτλο: Συνολικό φορτίο ασθενών, περιφερειακές ανισότητες και ενδονοσοκομειακή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών COVID-19, το οποίο δημοσίευσαν λαμβάνοντας ως μελέτη περίπτωσης, τους ασθενείς της Ελλάδας.

Στοιχεία δημοσίευσε και ο ίδιος ο κ. Λύτρας στο Twitter. Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι αναλύθηκαν οι συνθήκες διασωλήνωσης των ασθενών εκτός και εντός ΜΕΘ και πως αυτές σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα στη χώρα μας.

«Όσοι περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας», τόνισε ο κ. Λύτρας.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως υπάρχει αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών. Παράλληλα, όπως τονίζεται «η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%».

Από Σεπτέμβριο έως Μάιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.