Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, τα κρούσματα στη χώρας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και για τους ανεμβολίαστους μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το φαινόμενο Όμικρον εξελίσσεται και μάλλον μπαίνει στην καθοδική του φάση, μένει να αποδειχτεί αυτο. Τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τους είδαμε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και δεν τους ξαναείδαμε, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μια σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Δέλτα, υπάρχουν και Όμικρον κι όλοι βεβαίως προέρχονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία 85% από τους ανεμβολίαστους κατά κανόνα άνω των 50», διευκρίνισε ο ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Από εκεί και μετά για την συνολική εξέλιξη της πανδημίας που όλοι εκφράζουν μια αισιοδοξία και βεβαίως δεν υπάρχει λόγος να μην εκφράζεται μια αισιοδοξία δεδομένου ότι υπάρχουν εμβόλια και υπάρχουν και φάρμακα και έχουμε συνηθίσει να ζούμε προφυλάσσοντας τον εαυτό μας από την πανδημία. Άρα ναι να κανουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα σε αυτό που όλοι επιθυμούμε», πογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες θα είχε θετικότερα αποτελέσματα, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Εγώ συντάσσομαι με την άποψη του Προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου ότι όλοι οι ενήλικες στη χώρα μας είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν. Όταν ακούμε ότι χάνεται ένας νεαρός άνθρωπος ο οποίος αν είχε εμβολιαστεί θα είχε άλλη πιθανότητα ως γιατροί συγκλονιζόμαστε, πιστεύουμε ότι όλοι οι ενήλικες είναι αναγκαίο να είναι εμβολιασμένοι».

Ερωτηθεις αν έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων, σημείωσε: «Η πανδημία αφορά τους πάντες αλλά οι ανεβολιαστοι είναι αυτοί οι οποίοι δημιουργούν το μείζον πρόβλημα στο σύστημα υγείας και είναι αυτοί οι οποίοι χάνονται αδίκως. Είναι απώλεια, είναι ζημία το να πεθαίνει ένας άνθρωπος χωρίς λόγο».