Έντονες είναι οι ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την υγειονομική κρίση, το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βιώνει η χώρα και η αβεβαιότητα που κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του τελευταίου για το 2021 Οικονομικού Βαρόμετρου της GPG για το powergame.gr αντανακλούν τις άνωθεν απόψεις. Η πανδημία είναι και σε αυτή τη φάση το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε ποσοστό 57,3% αυξημένο κατά 23 μονάδες σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα,  πριν δύο μήνες οι πολίτες είχαν πολύ υψηλά το ζήτημα της ακρίβειας ωστόσο η ένταση και η ανασφάλεια που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού καλύπτει όλα τα υπόλοιπα θέματα της καθημερινότητας και δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών.

Από αυτό δεν μένει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, όπου σύμφωνα με την έρευνα το 54,3% του συνόλου κρίνει ως ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα έναντι 44,4% τα οποία θεωρεί ότι κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση και είναι ικανά να περιορίσουν τη διασπορά στην κοινότητα.



Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί δείχνουν να διχάζουν γνώμη που σε ποσοστό 50,2% επιδοκιμάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης έναντι 49,8% που τοποθετείται αρνητικά έχοντας όμως σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές αφετηρίες ως προς την αρνητική κριτική που διατυπώνεται.

Συγκεκριμένα, αναδεικνύεται ότι υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που ασκεί κριτική γιατί θα ήθελε μια πιο ισχυρή εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος ενώ στον αντίποδα υπάρχει τμήμα της κοινωνίας που είναι αντίθετο στην υποχρεωτικότητα.



Παράλληλα, την αρνητική πρωτιά κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση που διατηρεί στο εν λόγω ζήτημα, συγκεντρώνοντας το 65,2% των αρνητικών απόψεων έναντι 29,8% θετικών, ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς αποδίδεται στο «θολό» μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τους εμβολιασμούς.



Ακόμη, το 77,8% των πολιτών πιστεύει ότι είμαστε μακριά ακόμη από το τέλος της πανδημίας, λόγω του απρόβλετου των μεταλλάξεων.



Έντονη είναι η κριτική προς την κυβέρνηση για την ακρίβεια των τελευταίων μηνών, καθώς μόλις το 23,5% των ερωτώμενων κρίνουν ικανοποιητικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έναντι 75,4% που πιστεύουν ότι αυτά δεν είναι επαρκή.



Χαρακτηριστικό της οικονομικής ανασφάλειας που είναι πιο έκδηλη από ποτέ το τελευταίο διάστημα και ενόψει των Χριστουγέννων, είναι και το 60,2% όσων δηλώνουν ότι οι αγορές που προγραμματίζουν για φέτος θα είναι μειωμένες.



Ακόμη, το 63% των Ελλήνων είναι σαφώς επηρεασμένο από τις συνέπειες της πανδημίας, με το 44,8% να εμφανίζει μείωση των εισοδημάτων του και το 52,5% να δηλώνει πως αυτά έχουν παραμείνει σταθερά.




Παράλληλα, αρνητικός είναι ο δείκτης αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά, ενώ το 45,2% του συνόλου προβλέπει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης και το 42,9% στασιμότητα.