Μέχρι τέλους
Μέχρι τέλους Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Πιέρρος
Ερμου-Γιορτες
Ελλάδα

«Καμπανάκι» Ατσαλάκη: Έρχεται επιθετικά η μετάλλαξη Όμικρον – Θα φέρει περισσότερα κρούσματα από τη Δέλτα

Ποια τα μέτρα προστασίας που πρότεινε ο καθηγητής ως προς τον περιορισμό της νέας παραλλαγής

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας εστιάζοντας στη νέα μετάλλαξη Όμικρον ενώ παράλληλα πρότεινε από την πλευρά του κάποια μέτρα προστασίας με στόχο τον περιορισμό της.

«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε καθηγητής, θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπει φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Περισσότερα κρούσματα από τη Δέλτα

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι το κύμα της Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα από τη Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών».

Υποχρεωτικό testing

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό testing εν όψει του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, τόνισε ότι είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα, όπως ανέφερε.

Τόνισε ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα επιμένεις. «Στα 3 προηγούμενα κύματα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.