Με self test πριν από τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα περάσουμε τις γιορτές, ένα ήπιο μέτρο που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις γιορτινές ημέρες, που οι συνθήκες ευνοούν εκ των πραγμάτων τον ιό.

Ήδη τα μέτρα τον περασμένο μήνα έγιναν αυστηρότερα για τους ανεμβολίαστους. Πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και γυμναστήρια έχουν μόνον εμβολιασμένοι και πρόσφατα νοσήσαντες.

Παράλληλα, εμπόδιο στους ανεμβολίαστους υπάρχει και για την είσοδο στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που λειτουργούν αυτή την εποχή, με την εξαίρεση των παιδιών τα οποία μπαίνουν με self test.




Παρόλα αυτά στον ορίζοντα βρίσκεται ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν. Στο πλαίσιο αυτό και υπό την αφόρητη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, στο συρτάρι του πρωθυπουργού βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η λήψη των οποίων θα εξαρτηθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Επιπλέον, υπάρχει συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Ενώ, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.




Η δεύτερη φάση της άμυνας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον «αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022».
Όπως είπε ο ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων»

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και να ανακόψει μια πολύ πιθανή έξαρση κρουσμάτων, ειδικότερα μετά τις γιορτές.

Οπως μετέδωσε ο Σκάι, τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι:

Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.




Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει τις δράσεις της ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για την αποτροπή της διάδοσης του κοροναϊού.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας για τον κοροναϊό, ενόψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές, όσον αφορά στα καταστήματα, είναι για ελέγχους για τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και για τον αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται σε αυτά. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν νυχτερινά κέντρα, κλαμπ, χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμοί ΚΤΕΛ.