Το ρεκόρ διασποράς του κοροναϊού, με 21.657 κρούσματα, αλλάζει εκ νέου τα πλάνα της κυβέρνησης καθώς αναμένεται αύριο να αποφασιστούν νέα μέτρα τα οποία θα έχουν ισχύ σύμφωνα με πληροφορίες από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης κι όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Με την αρνητική εξέλιξη να πιέζει τη λήψη αποφάσεων, πραγματοποιούνται αύριο δύο συσκέψεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, κάτι που σημαίνει ότι ακυρώνονται όλα τα σχέδια για ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς… εκτός σπιτιού.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου επισπεύδονται και αναμένεται να έχουν ισχύ από μεθαύριο, Πέμπτη. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει, συγκεκριμένα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την εστίαση να κλείνει στις 22:00, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα μέτρα αυτά είναι: 

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης -σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού.

 - Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής, που επί του παρόντος επιτρέπεται. 

- Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών. 

 - Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων 

 - Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες 

- Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Mega, το επικρατέστερο σενάριο θέλει, συγκεκριμένα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την εστίαση να κλείνει στις 22:00, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

 «Πρέπει να αναχαιτίσουμε τη διασπορά»

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι» ανέφερε νωρίτερα στην ημέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.

 «Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα» συμπλήρωσε.