Δεν είναι καθόλου περίεργο, ούτε παράξενο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί γονείς παιδιών ηλικίας 5-11 ετών οι οποίοι διστάζουν ακόµη και σήµερα να εµβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του νέου κοροναϊού, αναζητώντας απαντήσεις για το εµβόλιο. Η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών έθεσε τα σηµαντικά αυτά ερωτήµατα και έδωσε τις πλέον έγκυρες και κατανοητές από τον καθένα µας απαντήσεις, προκειµένου να επιλυθούν οι τυχόν παρεξηγήσεις και να αποδοµηθούν η σχετική παραπληροφόρηση, η ατεκµηρίωτη κινδυνολογία και ο υφέρπων ανορθολογισµός σχετικά µε τον εµβολιασµό των πολύ µικρών παιδιών.

- ∆ιστάζω να εµβολιάσω το παιδί µου, γιατί τα εµβόλια αυτά παρασκευάστηκαν σε σύντοµο χρόνο.

Τα εµβόλια παρήχθησαν µε ταχείς ρυθµούς χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, της παγκόσµιας συνεργασίας των επιστηµόνων, της ισχυρής χρηµατοδότησης, του µεγάλου αριθµού των εθελοντών και της µείωσης των σταδίων της γραφειοκρατίας. Ο έλεγχος της αποτελεσµατικότητας και της ασφάλειας τηρήθηκε αυστηρά, χωρίς παρεκκλίσεις από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς.

- Γιατί να εµβολιάσω το παιδί µου, αφού η νόσος στην ηλικία του είναι ήπια;

Για να προστατευτεί το ίδιο, για να µην παρεµποδίζεται η διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του και για να συµβάλει στο τείχος ανοσίας, που είναι τόσο σηµαντικό για τη συνολική επιστροφή µας στην καθηµερινότητα. Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίµωξη COVID-19 είναι µικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εµφανίζεται το πολυσυστηµατικό φλεγµονώδες σύνδροµο (MIS-C), που σχετίζεται µε τη λοίµωξη COVID, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραµονή συµπτωµάτων έπειτα από νόσο για πολλές εβδοµάδες (long COVID).

5

- Ο εµβολιασµός παιδιών και εφήβων γίνεται για να προστατευτούν οι ανεµβολίαστοι ενήλικοι;

Όχι. Ο εµβολιασµός συστήνεται: α) Πρώτιστα για την προστασία της ατοµικής υγείας, σωµατικής και ψυχικής, των ίδιων των παιδιών και των εφήβων. β) Για την ασφαλή συµµετοχή τους σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. γ) Για τη µείωση της διασποράς του ιού στην οικογένεια. Ο εµβολιασµός παιδιών και εφήβων προστατεύει τα ευάλωτα άτοµα της οικογένειας που ενδεχοµένως δεν έχουν αναπτύξει ικανοποιητική ανοσία στον εµβολιασµό. δ) Η αυξηµένη εµβολιαστική κάλυψη µαθητών και εκπαιδευτικών µειώνει τη διασπορά του ιού στα σχολεία και συνεπώς τον αριθµό νέων κρουσµάτων στην κοινότητα γενικότερα. ε) Η µείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα εµποδίζει την εµφάνιση νέων µεταλλάξεων.

- Τα εµβόλια είναι το ίδιο αποτελεσµατικά για ένα παιδί 6 ετών µε χαµηλό βάρος και ένα υπέρβαρο 10 ετών;

Ναι. Οι µελέτες των εµβολίων έχουν βασιστεί στην ηλικιακή οµάδα του παιδιού και στην ωριµότητα του ανοσιακού συστήµατος να ανταποκριθεί στον εµβολιασµό και όχι στη σωµατική του διάπλαση ή σε άλλους αναπτυξιακούς δείκτες.

6
- Μπορούν να εµβολιαστούν παιδιά µε αλλεργίες;

Ναι. Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρµακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, χρωστικές, νυγµούς εντόµων δεν αποτελούν αντενδείξεις. Ο εµβολιασµός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εµβολίων (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80). Παιδιά µε ιστορικό αλλεργίας παραµένουν στο εµβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση µετά τον εµβολιασµό για 30 λεπτά.

- Συστήνεται πριν από τον εµβολιασµό η χορήγηση αντιπυρετικού;

Όχι. ∆εν ενδείκνυται προληπτικά, γιατί µπορεί να µειώσει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισµού. Όµως, εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό ή µυαλγίες µετά τον εµβολιασµό, µπορεί να του χορηγηθεί αντιπυρετικό/παυσίπονο.

- Μήπως το παιδί µου είναι προτιµότερο να νοσήσει µε COVID-19;

Όχι. Με το εµβόλιο προστατεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο από πιθανές ανεπιθύµητες ενέργειες της νόσου. Άλλωστε, και η ανοσία από τη φυσική νόσο µειώνεται µε την πάροδο του χρόνου.

- Το παιδί µου νόσησε µε COVID-19. Χρειάζεται να κάνει εµβόλιο;

Ναι. Ο βαθµός προστασίας από φυσική λοίµωξη διαφέρει. Το εµβόλιο προσφέρει ισχυρότερη και ευρύτερη ανοσία.

- Υπάρχει φόβος το εµβόλιο να αλλάξει το DNA παιδιών - εφήβων;


Όχι. Το mRNA εµβόλιο δεν µπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA. Το mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DNA.

- Μπορεί το εµβόλιο να έχει επιπτώσεις στη γονιµότητα ή στον έµµηνο κύκλο στις νεαρές έφηβες;

Όχι. Το µόριο των εµβολίων mRNA καταστρέφεται µόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισµό και αποβάλλεται από το σώµα. ∆εν υπάρχει καµία βιολογική σύνδεση εµβολίου και γονιµότητας και δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση από το εµβόλιο στη γονιµότητα ανδρών και γυναικών.

- Μπορεί το παιδί µου να νοσήσει από το ίδιο το εµβόλιο;

Όχι. Το εµβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό. Εποµένως, δεν µπορεί να προκαλέσει λοίµωξη και νόσο.

- Μήπως οι ανεπιθύµητες ενέργειες από τον εµβολιασµό παιδιών και εφήβων είναι άγνωστες; Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύµητες ενέργειες από τον εµβολιασµό;

Μέχρι σήµερα, έχουν γίνει εκατοµµύρια δόσεις εµβολίων σε παιδιά και εφήβους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ, που έχουν αρχίσει νωρίτερα τον εµβολιασµό σε αυτές τις ηλικίες, και όσες ανεπιθύµητες ενέργειες έχουν αναφερθεί είναι ανάλογες των γνωστών εµβολίων. Μάλιστα, οι συνήθεις ανεπιθύµητες ενέργειες από τον εµβολιασµό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών (τοπική αντίδραση στο σηµείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, µυαλγίες), που διαρκούν περίπου 24 ώρες, είναι λιγότερο συχνές σε σχέση µε τις ανεπιθύµητες ενέργειες σε εφήβους και ενηλίκους.

- Το εµβόλιο mRNA µπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα mRNA εµβόλια έχουν συσχετιστεί µε φλεγµονή του µυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνότερες σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εµφανίζονται λίγες ηµέρες µετά τη δεύτερη δόση του εµβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται. Τα συµπτώµατα είναι πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθηµα παλµών. Στη σπάνια αυτή περίπτωση, χρειάζεται επικοινωνία µε γιατρό και συµπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Υπογραµµίζεται ότι η νόσος COVID-19 προκαλεί πολλαπλάσιο αριθµό περιπτώσεων µυοκαρδίτιδας.

- Φοβάµαι για παρενέργειες που µπορεί να εµφανιστούν χρόνια µετά τον εµβολιασµό.

Οι περισσότερες ανεπιθύµητες ενέργειες των εµβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδοµάδες µετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εµβόλια καταστρέφονται από τον οργανισµό µέσα σε ώρες, αφού δώσουν το «µήνυµα» για την παραγωγή αντισωµάτων. Κανένα συστατικό του εµβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισµό για να συνδεθεί µε µακροπρόθεσµη ανεπιθύµητη ενέργεια.

- Με ποιο σχήµα θα χορηγούνται τα άλλα συνιστώµενα εµβόλια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και του κοροναϊού;

Ο εµβολιασµός κατά του κοροναϊού δεν εµποδίζει τη χορήγηση των άλλων εµβολίων παιδιών και εφήβων. Μπορούν να γίνουν όλα µε διαφορά λίγων ηµερών ή ακόµα και ταυτόχρονα. ∆εν ισχύει συγκεκριµένο µεσοδιάστηµα µεταξύ των εµβολίων.

- Μετά τον εµβολιασµό παιδιών - εφήβων, χρειάζονται µέτρα προφύλαξης κατά του κοροναϊού;

Ναι. Τα εµβολιασµένα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση µάσκας, την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών και της καθαριότητας του χώρου για την προστασία των ίδιων και του περιβάλλοντός τους.