Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και τοποθετήθηκε επί των αντιγριπικών εμβολίων, των μέτρων προστασίας αλλά και επί των ιώσεων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε αρχικά: «Οι ιοί υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν. Δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα μόνιμο lockdown με μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση για να μην έχουμε καθόλου ιώσεις».

«Βασική άμυνα ο εμβολιασμός»

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «η βασική άμυνα που έχουμε απέναντι στις ιώσεις ήταν ανέκαθεν ο εμβολιασμός και αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν έχουμε τις επιδόσεις που οφείλαμε να έχουμε».
«Την πρώτη χρονιά του κορονοϊού, όταν τα πάντα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να υπάρχει επιδημία γρίπης, κάναμε 4 εκατ. δόσεις εμβολίων γρίπης. Φέτος έχουμε κάνει 2.600.000, είμαστε δηλαδή 1,5 εκατ. κάτω. Ο κόσμος για κάποιον λόγο έχει αντιδράσει στην έννοια του εμβολίου, δεν έχει γίνει και αντίστοιχη καμπάνια», πρόσθεσε.

«Χωρίς συνταγή γιατρού στο φαρμακείο για αντιγριπικό εμβολιασμό»

Παράλληλα, επισήμανε πως φέτος το υπουργείο Υγείας διευκόλυνε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, δίνοντας τη «δυνατότητα στον κάθε πολίτη χωρίς συνταγή γιατρού να πηγαίνει στο φαρμακείο και να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
«Ακόμα και αν κολλήσουμε γρίπη, αν είμαστε εμβολιασμένοι, δεν θα κινδυνεύσουμε να νοσήσουμε σοβαρά. Εάν δεν κινδυνεύσει η ζωή μου, το να κάνω τρεις μέρες πυρετό δεν έγινε κάτι», πρόσθεσε.

«Τεράστιο πρόβλημα ο κορονοϊός»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημά μας η γρίπη, καθώς είναι ένα γνωστό πρόβλημα με ξεκάθαρη αντιμετώπιση, και πως αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι ο κορονοϊός.

«Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί τη γρίπη εδώ και 12 εβδομάδες, όπου έχουμε θρηνήσει την απώλεια έξι συμπολιτών μας. Από τον COVID-19 κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο χάνουμε 140 και ακούω και συναδέλφους μου να λένε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η γρίπη. Όχι. Η γρίπη είναι πρόβλημα που είχαμε πάντα, έχει ξεκάθαρο τρόπο αντιμετώπισης, τον αντιγριπικό εμβολιασμό, υπάρχει και αντιικό φάρμακο εκ των υστέρων, αν τα πράγματα στραβώσουν. Δυστυχώς, πάντα κάποιους ανθρώπους θα τους χάσουμε από τη γρίπη, κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό», ανέφερε.

«Το καινούργιο εμβόλιο μειώνει κατά 85% τον κίνδυνο θανάτου»

«Το τεράστιο πρόβλημα παραμένει ο κορονοϊός, όπου δεν εκμεταλλευόμαστε το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπισή του, που είναι το καινούργιο εμβόλιο. Πιάνει αποτελεσματικά όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 5 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Μειώνει, ιδίως στους άνω των 60, κατά 85% τον κίνδυνο θανάτου. Και δεν πάμε να το κάνουμε. Κάνουμε την εβδομάδα 10 με 14 χιλιάδες εμβόλια μόνο», επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για όσους έχουν νοσήσει πρόσφατα τόνισε ότι για τρεις μήνες καλύπτονται, μετά την πάροδο τριών μηνών πρέπει να εμβολιστούν: «Είναι πάρα πολύ απλό, τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση ξανακάνουμε εμβόλιο».

Ετήσιο εμβόλιο

Όσον αφορά το αν θα υπάρξει ετήσιο εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν ελπίδες, ωστόσο «δεν μπορεί κάποιος να μην εμβολιάζεται τώρα προσδοκώντας το ετήσιο εμβόλιο. Θα έρθει πολύ αργότερα, πιο πριν θα έρθουν τα ρινικά εμβόλια, που θα μειώνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, παρά το ετήσιο».

Σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία τόνισε: «Αλίμονό μας αν κλείνουμε τα σχολεία μας γιατί αρνούμαστε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι πέρα από τρελό. Δεν το έχει κάνει καμία χώρα. Δηλαδή θα υποχρεώσουμε τα παιδιά μας να μην κάνουν διά ζώσης εκπαίδευση, να μην κοινωνικοποιηθούν και παίξουν με τα άλλα παιδάκια γιατί θέλουμε να μην εμβολιάσουμε τα παιδιά μας και να μην εμβολιαστούμε και εμείς. Διαφωνώ όσο περισσότερο μπορεί να διαφωνήσει ένας άνθρωπος στα πλαίσια της ευπρέπειας».

«Τα παιδάκια από 6 μηνών μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη»

Όσον αφορά τον εμβολιασμό στα παιδιά, τόνισε: «Υπάρχει δυνατότητα σε όλα τα παιδάκια από 6 μηνών να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Το συστήνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, όλοι. Να πάψουμε να φοβόμαστε τα εμβόλια, είναι προστασία μας, δεν είναι κάτι κακό».