Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Αναφορικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και της Κρήτης o κ. Θωμαΐδης δήλωσε: «Φαίνεται να έχουμε κάποια περαιτέρω αύξηση και θα πρέπει να παρακολουθηθεί αυτή η εβδομάδα γιατί φαίνεται να υπάρχει μια αυξημένη διασπορά αυτή τη στιγμή στην κοινότητα.

Ερωτηθείς αν η αυξημένη διασπορά οφείλεται στην μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής απάντησε: «Δεν το ξέρουμε αυτό, είναι μια πιθανότητα. Εμείς έχουμε δώσει τα δείγματα RNA για αλληλούχηση στο βιολογικό εργαστήριο του ΕΚΠΑ και περιμένουμε τις αναλύσεις. Θα κάνουμε και αυτή την εβδομάδα αναλύσεις και θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα ότι έχουμε βρει. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αυτή τη στιγμή διασπορά της Όμικρον με βάση την εικόνα που υπάρχει στη Βόρεια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Και συμπλήρωσε: «Η τάση ήταν να υπάρχει ύφεση, ήταν καταγεγραμμένη μια αργή ύφεση στην Αττική, μια πιο μεγάλη σε κάποιες άλλες περιοχές, ποτέ δεν έπεσε πάρα πολύ το ιικό φορτίο στην Αττική όμως. Δηλαδή το ιικό φορτίο στα λύματα και με βάση τις συσχετίσεις που έχουμε κάνει σε προηγούμενη δημοσίευση έδειχνε ότι τώρα τα κρούσματα στην Αττική πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 1200 με 1600. Χθες τα κρούσματα ήταν 2140 στην Αττική δηλαδή το ιικό φορτίο είναι αρκετά υψηλό και μάλιστα όταν η κλινική επιτήρηση γίνεται με rapid test.

Στην Δανία με εμβολιαστική κάλυψη πολύ μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένα γύρω στα 13 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μια κλινική επιτήρηση με μοριακές αναλύσεις. Επίσης μια άλλη πολύ σημαντική έρευνα στο Λονδίνο έδειξε ότι τα κρούσματα αυξάνουν ραγδαία αλλά η καμπύλη αύξησης των εισαγωγών δεν ακολουθεί την ίδια ραγδαία αύξηση ωστόσο αυτό ισχύει περισσότερο για τους κάτω των 60 ενώ για αυτούς που είναι άνω των 60 η καμπύλη αύξησης των εισαγωγών έχει μεγάλη συσχέτιση με την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων. Άρα σε αυτή την κατάσταση κάτω από τη διασπορά της Όμικρον φαίνεται να υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα, γρήγορη εξάπλωση αλλά στο νοσοκομείο ενδέχεται να οδηγηθούν άτομα τα οποία είναι άνω των 60 ετών και φυσικά οι πρώτοι που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι. Επίσης αυτό που έχουν βρει είναι ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει πάνω από 80% άρα είναι σημαντικό να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.

Ερωτηθείς αν μπορούν να κάνουν την αναγωγή σε σχέση με την Ομικρον ο Νίκος Θωμαΐδης ανάφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε πόσα κρούσματα είναι αυτή τη στιγμή γιατί δεν ξέρουμε τι ιικό φορτίο παράγει ... Δεν είναι εύκολη η αναγωγή σε πληθυσμό, αυτή τη στιγμή όμως με τη συσχέτιση που έχουμε με βάση την προηγούμενη κατάσταση της Α και της Δ φαίνεται ότι αυτό το ιικό φορτίο που υπάρχει στα λύματα πρέπει να δώσει μεταξύ 1.600 με 2000 κρούσματα την ημέρα ανάλογα με τα τεστ που γίνονται στην Αττική». 

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να παρθούν αυστηρότερα μέτρα ο καθηγητής απάντησε: «Δεν είμαι ειδικός των μέτρων και δεν μπορώ να δώσω κάποια συγκεκριμένη απάντηση από τη στιγμή που υπάρχει η αντίστοιχη υγειονομική επιτροπή που γνωρίζει πολύ καλά τι προτείνει. Ταυτόχρονα έχουμε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν όπως και στα προηγούμενα κύματα, δύο πολύ σημαντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον είναι η οικονομική κατάσταση και δεύτερον η ψυχική υγεία του πληθυσμού η οποία έχει διαταραχθεί και υπάρχει μια πανδημία μέσα στην πανδημία. Φυσικά αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πάζλ και ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που έχουνε να λύσουνε αλλά η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί κεντρικά από την αντίστοιχη επιτροπή».