Έντονη ήταν η έκνομη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των πτήσεων τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο μέχρι σήμερα αργά το απόγευμα, με 21 παραβάσεις, 44 (!) παραβιάσεις και τρεις εμπλοκές, όπου οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν μέχρι και Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV), συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα.

Συγκεκριμένα και συμφώνως με αυτά σήμερα είχαμε 8 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16 και μία «τετράδα» μαχητικών του ίδιου τύπου, καθώς και άλλα 5 μεμονωμένα, από τα οποία 3 αεροσκάφος ναυτικής επιτηρήσεως και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, 1 UAV και 1 ελικόπτερο, συνολικώς 25 αεροσκάφη, από τα οποία 6 μαχητικά ήταν οπλισμένα, που πραγματοποίησαν 21 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 44 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επίσης σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής Αεραμύνης, που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν σε όλες τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΓΕΕΘΑ.