Ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη φρίκη που βίωναν τα παιδιά στο ορφανοτροφείο-κολαστήριο της Αθήνας. Η καταγγελία της νηπιαγωγού άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους υπεύθυνους της νοσηρής, αποτρόπαιης κατάστασης που επικρατούσε στο εν λόγω ίδρυμα.

Στην καταγγελία της εκτός από τα περιστατικά περιπτύξεων ανάμεσα σε ανήλικους στις τουαλέτες και τα επεισόδια ξυλοδαρμού, η νηπιαγωγός κάνει λόγο για εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων, κατηγορώντας την πρόεδρο, την κοινωνική υπηρεσία και την ψυχολόγο του ιδρύματος.

«Για όσα συμβαίνουν στο ίδρυμα ευθύνονται: η πρόεδρος που γνωρίζοντας όσα συμβαίνουν καλύπτει και αφήνει να συνυπάρχουν παιδιά με τόση διαφορά ηλικίας και διαφορετικές ανάγκες χωρίς να να βρίσκει λύση για όσα θέματα δημιουργούνται», αναφέρει η νηπιαγωγός και συνεχίζει:

«Η κοινωνική υπηρεσία που δεν έχει κάνει κάτι για να σωθούν αυτές οι ψυχές. Ο ψυχολόγος που δεν έχει καταλάβει είτε στις προσωπικές συζητήσεις με τα παιδιά, είτε στο συβολικό παιχνίδι των παιδιών ή μέσω της ζωγραφικής των παιδιών τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο ίδρυμα και να κάνει κάποια έγγαφη αναφορά. Η υπεύθυνη του ιδρύματος και το προσωπικό που με τη στάση του καλύπτει τις πράξεις των υπολοίπων».

Μετά την αποκάλυψη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για τις εργαζόμενες στο ίδρυμα που έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σεξ, η νηπιαγωγός στην καταγγελία της αναφέρει περιστατικά που συγκλονίζουν:

«Ο 7χρονος δεν είχε φυσιολογική συμπεριφορά, μιλούσε συνέχεια για το σεξ, κατέβαζε ακόμη και στο σχολείο τα παντελόνια του, δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα».




Η νηπιαγωγός καταγγέλλει πως τα παιδιά έπεφταν συχνά θύματα κακομεταχείρισης και πως ενώ είχε διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση γα την προβληματική κατάσταση στο ορφανοτροφείο, η εξυχνίαση της υπόθεσης έμενε στα σκαριά.

«Τα περιστατικά επιθετικότητας των παιδιών είναι καθημερινά. Είμαι η μόνη υπάλληλος που τα κατέγραφε στο ημερολόγιο», αναφέρεται στην καταγγελία, όπου επισημαίνονται ακόμη τα εξής για τα περιστατικά βίας: «μιλούσε πολύ άσχημα, χτυπούσε με μπουνιές και κλωτσιές την τζαμαρία. Όταν ηρέμησε μού είπε ότι στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά βλέπει ταινίες ακατάλληλου περιεχομένου. Ενημέρωσα την κοινωνική υπηρεσία αλλά και πάλι τίποτα» λέει και προσθέτει ότι εκτός από περιστατικά ξυλοδαρμού είχε καταγραφεί και «αλλαγή δοσολογίας σε φαρμακευτική αγωγή».

«Στον ενάμιση μήνα που εργάστηκα στο τμήμα του ιδρύματος κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των παιδιών και να νιώσουν ασφάλεια μαζί», αναφέρεται στην καταγγελία ενώ προστίθεται ότι τα παιδιά ειχαν εκμυστηρευτεί στη νηπιαγωγό ότι τα χτυπούσαν.

Η νηπιαγωγός παραθέτει τα εφιαλτικά λόγια που είπε εργαζόμεν στο ίδρυμα σε παιδί: «''για ησύχασε, μην σε πάω στις αποθήκες, θυμάσαι τι ωραία που περνούσαμε;'', το παιδί απάντησε στην εργαζόμενη: ''όχι, όχι δεν θέλω να πάμε στις αποθήκες''».

«Ζήτησα να μιλήσω με ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά, να μου δώσει κάποια οδηγία και μου είπε ότι δεν μπορεί να έχει επαφή ο καθένας. Τα παιδιά στερούνται ακόμη και τα βασικά, όπως το κατάλληλο φαγητό. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν πολύ λίγα ρούχα. Ενημερώθηκα τυχαία από την πρόεδρο ότι είχε διαταχθεί ΕΔΕ αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι», υποστηρίζει ακόμη στην καταγγελία της.

«Είχαν μια πάνινη κούκλα, τα περισσότερα παιδιά έκαναν σεξ μαζί της, μας απειλούσαν ότι θα μας δείρουν», ισχυρίζεται επίσης η νηπιαγωγός.




«Ο 7χρονος κατέβασε το παντελόνι του και μου είπε “τώρα βιάζω την κούκλα”. Μου είπαν να μη δώσω σημασία κι ότι είναι ενήμεροι πρόεδρος, ψυχολόγος και κοινωνική υπηρεσία», υποστηρίζει σε άλλο σημείο της καταγγελίες. Τα λόγια της συγκλονίζουν: «Η βάρδια έκλεισε βλέποντας τον 11χρονο να αυνανίζεται. Όταν ανέφερα στην πρόεδρο όσα είδα δεν έδειξε να εκπλήσσεται. Συνάδελφός μου μου είπε ότι εκτυλίσσονται απίστευτα πράγματα εκεί, τα παιδιά τα χτυπούσαν, στο πρόσωπο».

«Όταν νοσουσε μεγάλο μέρος του προσωπικού με COVID τα πρόσεχαν οι καθαρίστριες, τα παιδιά γυρνούσαν με κόκκινα μάγουλα. Είχαν χτυπήσει και δυο ετών παιδί, ήταν όλοι ενήμεροι. Όταν τα παιδιά άκουγαν κάτι έκλειναν το στόμα τους. Τα παιδιά τρώνε από catering. Ο 7χρονος μιλούσε όλη την ώρα για ερωτικές πράξεις και κατέβαζε το παντελόνι του. Είδα το ένα παιδί να κάνει πεολειχία», ορισμένα ακόμη σοκαριστικά λόγια που εμπεριέχονται στην καταγγελία.

Η νηπιαγωγός παραθέτει γεγονότα με χρονική σειρά: «Στις 9.15 το πρωί ήθελε παιχνίδι, η καθαρίστρια δεν του το έδωσε κι άρχισε να πετάει καρεκλάκια».

«Στις 20 Σεπτεμβρίου μετά την επιστροφή τους από το ειδικό Δημοτικό πήγαν στην τουαλέτα, τους ακολούθησα και άκουσα να λένε: αν στον δαγκώσω θα πονέσει. Ενημέρωσα και το μόνο που μου είπαν ήταν ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν μόνοι τουαλέτα». «Την επόμενη μέρα μου έκανε παρατήρηση γιατί κατέγραψα το περιστατικό». «Στις 6 Οκτωβρίου μας δόθηκε οδηγία να χορηγήσουμε ληγμένο φάρμακο σε ενός έτους παιδί».




Για την υπόθεση, που έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα, μίλησε στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου,
δίνοντας νέες λεπτομέρειες.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου: «Έλαβα γραπτώς μία επώνυμη καταγγελία από τρεις ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με αυτή τη δομή στην Αττική, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν. Σε αυτή κατήγγειλαν περιστατικά σωματικής βίας προς τα παιδιά σε συγκεκριμένο “τιμωρητικό δωμάτιο ” μέσα στη δομή, αλλά και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών από 7 έως 11 ετών, παρουσία εργαζομένων. Ταυτόχρονα αναφέρονταν και πολλά περιστατικά παραμέλησης».

Στη συνέχεια η υφυπουργός, όπως ενημέρωσε, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και πάγωσε τη χρηματοδότηση προς τη συγκεκριμένη δομή.
«Χθες μικτά κλιμάκια με την Αρχή διαφάνειας πήγαν στη δομή για επιτόπιο έλεγχο», επεσήμανε.

Η καταγγελία που έφτασε στα χέρια της υφυπουργού Πρόνοιας, όπως αναφέρει, κοινοποιήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης δομής στο τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό δεν κίνησε καμία διαδικασία.

«Με την καταγγελία και μόνο όσοι εμπλέκονται σταματούν να εργάζονται στη δομή», σημείωσε στη συνέχεια η υφυπουργός. 

Όσο για το συγκεκριμένο ίδρυμα, η υφυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες οικονομικού χαρακτήρα, που την αφορούν.

«Το συγκεκριμένο ίδρυμα στην Αττική, έχει ήδη εισαγγελική έρευνα για παράνομες υιοθεσίες. Υπάρχει ήδη γι’ αυτό μηνυτήρια αναφορά και την εξετάζει η εισαγγελία», ανέφερε.

«Η καταγγελία που ήρθε στα χέρια μου αφορά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, είναι σοβαρή και επώνυμη από τρεις ανθρώπους, κατονομάζει τουλάχιστον δύο εργαζόμενους μέσα στη δομή και πέντε παιδιά που με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν από τη δομή στο νοσοκομείο Παίδων, όπου και εξετάζονται από παιδιάτρους και παιδοψυχιάτρους»
, ανέφερε επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου.