Η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και όλα δείχνουν ότι έρχονται τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων και οι προβλέψεις των επιστημόνων για 20.000 κρούσματα ως τα τέλη Ιανουαρίου αποτελούν έναν γρίφο που θα κληθεί το Μέγαρο Μαξίμου να λύσει προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση στο επόμενο διάστημα και αναγκαστεί να λάβει δυσάρεστα μέτρα για την πλειονότητα των πολιτών, δηλαδή όσους αναλογιζόμενοι την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία φρόντισαν να εμβολιαστούν.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οριακή κι αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί το σενάριο των νέων μέτρων ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Σήμερα Δευτέρα θα γίνει η καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και το αποτύπωμα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από την προηγούμενη Παρασκευή. Όσον αφορά στα νέα μέτρα αυτά δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν την Τρίτη.




Αμέσως μετά αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών που θα κάνει τις εισηγήσεις της. Αν και οι εκτιμήσεις,  όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν δείχνουν πως θα ληφθούν νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 μέρες, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θα είναι το δεύτερο πακέτο μέτρων, στο οποίο θα υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον και στο επίκεντρο θα βρεθεί η διασκέδαση. Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ τα μέτρα θα περιλαμβάνουν έμμεσο κλείσιμο κέντρων διασκέδασης καθώς στη συζήτηση έχει τεθεί η απαγόρευση όρθιων πελατών, η απαγόρευση μουσικής (μέτρο που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την εστίαση στην οποία υπάρχει μουσική, ειδικά ζωντανή). Την ίδια ώρα ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου λειτουργίας έως τις 23:00 ή τα μεσάνυχτα, ενώ θα επεκταθεί η τηλεργασία.

Όσον αφορά τα σχολεία συζητείται η αναστολή των εκδρομών, ενώ στις αθλητικές δραστηριότητες είτε θα περιοριστεί η πληρότητα των γηπέδων είτε θα διεξάγονται αγώνες χωρίς θεατές.

Όλα αυτά ενώ η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι θέμα εβδομάδων για να κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι βρισκόμαστε προ μιας καταιγίδας και προέβλεψε ακόμη και 12.000 κρούσματα, ενώ ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως μπορεί να δούμε 700 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την ημέρα!

Προτού κοπάσει το τέταρτο πανδημικό κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν νέα έξαρση της πανδημίας με την διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. «Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες στο Παπανικολάου από την Δέλτα, αλλά έχουμε ευτυχώς την δικλείδα ασφαλείας του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.