Το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξέφρασε ο Ιάπωνας πρέσβης Yasunori Nakayama, ο οποίος επισκέφθηκε την Καλαμάτα χθες και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο.

Τον Ιάπωνα πρέσβη συνόδευε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Νακαγιάμα για την Καλαμάτα και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι η πόλη με τις προσπάθειες και των προκατόχων του, έχει αλλάξει σε μία πόλη πιο σύγχρονη -που φιλοδοξία της Δημοτικής αρχής είναι να γίνει περισσότερο “ψηφιακή” και πιο ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο δήμαρχος, η Καλαμάτα φιλοδοξεί μέσω της ευρωπαϊκής αποστολής, να ενταχθεί στο Δίκτυο των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις που θα αλλάξουν την πόλη και τη ζωή των κατοίκων της.

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής χώρα στην πατρίδα του, όπου τα παιδιά μαθαίνουν στα σχολεία την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

Αναφέρθηκε στη διακοπή των απευθείας πτήσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας, γεγονός που μείωσε το τουριστικό ρεύμα των Ιαπώνων αλλά και τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να υλοποιηθεί η περυσινή, ματαιωθείσα λόγω covid, ιαπωνική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, όπου ο ίδιος βλέπει ευκαιρίες επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Ο πρέσβης της Ιαπωνίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό περιβάλλον αλλά και από τις υποδομές που διαθέτει η Καλαμάτα (αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα), καθώς επίσης και από την πρόοδο της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986.

Στη συνέχεια ο Ιάπωνας πρέσβης συναντήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, παρουσία και των θεματικών ομολόγων του Βασίλη Καπέλιου, Ανδρέα Τσουκαλά και Άννας Καλογεροπούλου, καθώς επίσης και του βουλευτή Περικλή Μαντά.

Καλωσορίζοντας ο Στ. Αναστασόπουλος τον Ιάπωνα διπλωμάτη “στη γη της ελιάς και του ελαιόλαδου” -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αναφέρθηκε στη συνέχεια στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της Μεσσηνίας, όπως και στα εμβληματικά και ποιοτικά προϊόντα της, σημειώνοντας ότι “η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κατάλληλη για επενδύσεις στον τουρισμό, στον πολιτισμό, καθώς και στη μεταποίηση”.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρέσβης δήλωσε “λάτρης” του ελαιόλαδου, αλλά και γνώστης της Αρχαίας Μεσσήνης και του Νεανικού Φεστιβάλ Δράματος που διοργανώνεται σε αυτή, ενώ με σημείο αναφοράς το σημαντικό πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, καθώς και τους σεισμούς που πλήττουν με ιδιαίτερη συχνότητα τις δύο χώρες, εξέφρασε την ελπίδα για μελλοντική συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.

Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, στις σύντομες παρεμβάσεις τους, καλωσόρισαν τον ξένο διπλωμάτη και εξέφρασαν επίσης την ελπίδα για συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της “χώρας του ανατέλλοντος ήλιου”.

Η επίσκεψη του Ιάπωνα διπλωμάτη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.