Παρόλο που ακόμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι λίγα στην Ελλάδα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς διαπιστώνουν ότι εξαπλώνεται ραγδαία.

 Έως τώρα θεωρούν ότι η νέα μετάλλαξη ευθύνεται για περίπου το 30% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα, και προειδοποιούν για εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού ακόμη και στα 20.000 τις επόμενες μέρες.

Μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων φτάνοντας το ρεκόρ των 9.284 κρουσμάτων τη Δευτέρα (27.12.2021).

Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών. Όπως άλλωστε διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μόλις το 6% των λοιμώξεων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.

Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση στους νέους να αποφύγουν την επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους, ή αυτή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Σημειώνεται ότι στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο βαθύ κόκκινο με τελευταία την Εύβοια. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η διασπορά είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.




Έξαρση κρουσμάτων στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΕΟΔΥ, το πρόβλημα είναι μεγάλο στηνΑττική όπου σταθερά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού. Στις 25 Δεκεμβρίου η Αττική μετρούσε 3.200 νέες μολύνσεις, ενώ μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 1.803.

«Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος Όμικρον στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της Όμικρον στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα μισά κρούσματα στην Αττική είναι Όμικρον.

«Από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει το 30% και το 40%», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για την πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική έχει μιλήσει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής επισήμανε πως μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.

Στη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος εκτίμησε ότι το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον. «Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας, το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

ΕΟΔΥ: 180 με 200 τα ύποπτα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που προέρχονται από το νέο στέλεχος Όμικρον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 80 και επιπλέον 180 με 200 είναι τα υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Όμικρον, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της διασποράς του νέου ιού στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, μόλις το 10% των θετικών με PCR τεστ που εντοπίζονται στην χώρα αποστέλλονται για αλληλούχιση και ταυτοποίηση στα ειδικά εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του κοροναϊού.

«Ο ΕΟΔΥ ψάχνει μόνο το 10% των δειγμάτων, από τα θετικά PCR. Μόνο σ’ αυτά γίνεται γονιδιακός έλεγχος. Tο δείγμα που έχουμε βρει θετικό για Όμικρον θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε πολλές φορές για να εικάσουμε ποιο είναι το πραγματικό νούμερο της Όμικρον. Επίσης, τα δείγματα που εξετάζουμε σήμερα για το νέο στέλεχος είναι δείγματα που πήραμε πριν από μία εβδομάδα ή και 15 μέρες. Είναι χρονοβόρα η διαδικασία της ταυτοποίησης και κρατά πολλές μέρες. Οπότε ήταν άλλη η εικόνα της διασποράς όταν είχαμε πάρει τα δείγματα και δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα με απόλυτα νούμερα για τη διασπορά σήμερα. Η αδρή εκτίμηση που έχουμε με βάση την αύξηση και την ηλικιακή κατανομή είναι πως είμαστε γύρω στο 20%, το πολύ 30% των κρουσμάτων στην Όμικρον».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημειώνει ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πραγματικά σημαντικοί και εξηγεί: «Νομίζω το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι ήρθε η Όμικρον και θα ακολουθήσει την πορεία που ακολουθεί και σε άλλα κράτη, δηλαδή θα αντικαταστήσει τη Δέλτα. Τώρα αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα; Σε δύο εβδομάδες; Παραπάνω; Δεν έχει πολύ σημασία».




Οι περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη Όμικρον του SARS-CoV-2 δεν προκαλεί βαριά συμπτώματα και νοσηλείες. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος σε σύγκριση με την Δέλτα και η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη.

Όπως επισήμανε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, «η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής Όμικρον». Περαιτέρω τεκμηρίωση απαιτείται για τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο επαναλοίμωξης που είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται συνήθως να υποεκτιμάται».