Τρία βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκαν σε ισάριθμα βιβλία που σχετίζονται άμεσα με το δραστήριο Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ) και όλα αφορούσαν τον τομέα της Ναυτικής Ιστορίας, καθώς είτε εκδόθηκαν από αυτό (ένα), είτε οι συγγραφείς είναι μέλη του..

Πιο συγκεκριμένα:

Το Βραβείο Αντιναυάρχου Δημητρίου Φωκά και της συζύγου του Έλλης Φωκά, απονεμήθηκε στον Δημήτριο Γκαλών, για το βιβλίο του «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου. Η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) ιδωμένη μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τα ημεροβλόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων μερών».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη ανεξάρτητη εκδοτική δραστηριότητα του ΕΛΙΝΙΣ και αφορά τη δράση και βύθιση του θρυλικού υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», καθώς μέσα από τις σελίδες του όλα τα ιστορικά γεγονότα προσεγγίζονται για πρώτη φορά μέσα από το πρίσμα όχι μόνο των συμμαχικών, αλλά και των Γερμανικών και Ιταλικών αρχείων, διανθισμένο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και άγνωστα αρχειακά ντοκουμέντα. «Η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το μόλις 3 ετών Ινστιτούτο μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τη δράση μας για την διάσωση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας» σημειώνεται από το ΕΛΙΝΙΣ.

Βραβείο της Ακαδημίας (άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως) απονεμήθηκε στην συγγραφέα – ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, η οποία είναι Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, για το βιβλίο της «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» (Εκδόσεις “Historical Quest”).

Το Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, απονεμήθηκε στον Αδάμ Γ. Στεφανάδη, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου, για το δίτομο έργο του «Το Ελληνικό Κράτος της Θάλασσας – Η ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τόμος Α΄1897-1941, Τόμος Β΄ 1941-2017» (Εκδόσεις «Πρωτοπορία»).