Βροχερό θα είναι το «σκηνικό» του καιρού την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, καθώς αναμένονται μπόρες κατά διαστήματα, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα φαινόμενα στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι παροδικά, με εξαίρεση τα ανατολικά, όπου οι βροχές θα έχουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια.

Αυτήν τη στιγμή στην Αττική ο καιρός είναι υγρός, με τη βροχόπτωση να κάνει την εμφάνισή της στο -κατά κύριο λόγο- συννεφιασμένο σκηνικό, με το σκηνικό να παραμένει σχεδόν ίδιο και αύριο. Σε μεγάλο μέρος της χώρας η σχετική υγρασία θα είναι σε υψηλά επίπεδα και έτσι θα υπάρχουν αρκετές ομίχλες.

Meteo: Σημαντικά ύψη βροχής απόψε το βράδυ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας τις βραδινές ώρες της Τρίτης, με σημαντικά ύψη βροχής να σημειώνονται κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας και στη Ρόδο.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων έως τις 19:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με 443 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επισημαίνονται οι σημαντικότερες καταγραφές.

μετρο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων είναι το Νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος, οι Δυτικές Κυκλάδες και η Κρήτη.

Στο προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή του αθροιστικού υετού (βροχές/καταιγίδες) έως το τέλος του 24ώρου, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΕΜΥ: Οι περιοχές της χώρας που θα έχουν τα πιο έντονα φαινόμενα

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες, προβλέπει για αύριο, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα ανατολικά στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα πνέουν νότιοι 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές βροχές. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες στη Μακεδονία.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Εξασθενούν από το μεσημέρι και τις βραδινές ώρες στρέφονται σε βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι στο Ιόνιο από το απόγευμα σε 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη θα είναι τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου -Δωδεκάνησα

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα στα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Προσοχή σε Θράκη, Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, την Τετάρτη (29/12) από την Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση τις επόμενες ώρες με μπόρες και καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν παροδικά αυξημένες συννεφιές, αλλά μετά το μεσημέρι θα ανοίξει ο καιρός, ωστόσο θα είναι άστατος με κατά τόπους μπόρες και καταιγίδες, την ώρα που στη Θράκη τα φαινόμενα θα επιμένουν.

Ο νοτιάς κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρεας θα είναι αρκετά έντονος στα νοτιοανατολικά και θα φτάσει τα 6, 7 μέχρι και 8 μποφόρ. Οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου θα είναι εμφανής, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 10-11 βαθμούς στα βόρεια και να φτάνει στους 16 στο νότιο κομμάτι της χώρας.

Αντίθετα, όσο πλησιάζουμε στην Πρωτοχρονιά, τόσο ο καιρός θα ανοίγει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ το σκηνικό θα θυμίζει άνοιξη.