Ισχυρός σεισμός 5,7 ρίχτερ ταρακούνησε και αναστάτωσε το πρωί της Τετάρτης την Κρήτη.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 07:08 στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Έλεγχοι στο νησί για ζημιές μετά τον σεισμό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές και τραυματίες, ωστόσο οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.


Στα 5,9 ρίχτερ η μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για τον σεισμό

Την ίδια ώρα οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters μέτρησαν τον σεισμό στα 5,9 ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο το επίκεντρο του σεισμού το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 62 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τις μοίρες και το εστιακό βάθος ήταν 80 χλμ.


Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό

«Η σεισμική δόνηση δεν σχετίζεται με τους άλλους σεισμούς στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα, ούτε θα έχουμε μετασεισμική ακολουθία λόγω του βάθους του σεισμού» διευκρίνισε αμέσως μετά τον σεισμό στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχει μία γενική έξαρση στην περιοχή τον τελευταίο καιρό την οποία και παρακολουθούμε. Ο συγκεκριμένος σεισμός ανήκει στο ελληνολιβυκό τόξο», επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας λίγο αργότερα στο cretapost ο κ. Λέκκας. Παράλληλα τόνισε «δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, αυτό θα φανεί από τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και θα αναλύσουμε».

Ο κ. Λέκκας μιλώντας και Ράδιο Κρήτη δήλωσε πως αν και ο σεισμός σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης. Φαινομενικά όπως επεσήμανε, ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους 8 μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.