Έντρομοι είναι οι κάτοικοι της Κρήτης αλλά και ανήσυχη η επιστημονική κοινότητα από τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ που συντάραξε την Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης.

«Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο»

Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.












Χουλιάρας: Δεν υπάρχει σχέση με το Αρκαλοχώρι – Είναι διαφορετικά ρήγματα

«Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ» δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

«Ο σεισμός είναι στο θαλάσσιο χώρο, οπότε είναι ανατολικά σε υποθαλάσσια περιοχή. Είναι επιφανειακός, στα πρώτα 10 χλμ εστιακό βάθος, οπότε έγινε ιδιαίτερα αισθητός παντού και αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την εξέλιξή του» περιέγραψε. «Όπως καταλαβαίνετε έπειτα από έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει ήδη δεκάδες μικρότερες δονήσεις και ελπίζουμε να είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Είναι εντελώς διαφορετική η εστία του σεισμού από τους σεισμούς που έχουμε στο Αρκαλοχώρι. Δεν έχουν σχέση τα δύο επίκεντρα είναι σε μεγάλη απόσταση και διαφορετικά ρήγματα. Πρόκειται για κάτι καινούργιο, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Λέκκας για σεισμό: Ανήκει σε άλλο γεωτεκτονικό πλαίσιο από του Αρκαλοχωρίου

Την πρώτη του εκτίμηση για τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν ισχυρότατο επιφανειακό σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα. «Διερευνούμε αν έχει επιπτώσεις στο χερσαίο τμήμα» τόνισε ο κ. Λέκκας για να προσθέσει πως «ανήκει σε άλλο γεωτεκτονικό πλαίσιο από τον σεισμό που έγινε περίπου πριν από δύο εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά σεισμικά κέντρα όπου το καθένα έχει ξεχωριστή συμπεριφορά.

Άκης Τσελέντης: Περιμένουμε μετασεισμούς

Καθησυχαστικός ως προς το νέο σεισμό που «ταρακούνησε» όλη την Κρήτη εμφανίστηκε ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

«Αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι», τόνισε, μιλώντας στο cretapost, ο Άκης Τσελέντης ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «πρόκειται για τον κύριο σεισμό ωστόσο περιμένουμε κάποιους μετασεισμούς».


Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η εστία είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές

«Ο σεισμός είναι 6,3 προκαταρκτικό μέγεθος από το αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι επιφανειακός με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή, νότια της Ιεράπετρας. Δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι είναι μια νέα εντελώς ξεχωριστή εστία. Ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός σε όλη την περιοχή του Λασιθίου δηλαδή Ιεραπετρα, Σητεια. Τελος, για αυτό το μέγεθος αναμένονται μετασεισμοί. Ευτυχώς όμως η εστία είναι μέσα στη θάλασσα μακριά από κατοικημένες περιοχές», δήλωσε για τη δόνηση ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.