Μια απότομη αύξηση των μολύνσεων με την παραλλαγή «Όμικρον» θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ στη συλλογική ανοσία, δήλωσε ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες εκτιμούν ότι η «Όμικρον» μπορεί να λειτουργήσει ως το εμβόλιο που δεν ανακαλύφθηκε, αφού μπορεί να οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης. Οι μολύνσεις παγκοσμίως κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ, με μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα από τις 24 έως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει ωστόσο αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο φονική.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα τη συλλογική ανοσία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας. «Το κόστος θα είναι πάρα πολλές μολύνσεις. Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να φτάσουμε τη συλλογική ανοσία. Αυτό είναι πιθανό αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί μέσω μολύνσεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων», είπε.

Περίπου το 60% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως -σχεδόν όλοι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech- σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο σημαίνει πως είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις είτε έλαβαν πρόσφατα τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που δικαιούνται τρίτη δόση δεν την έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ, ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins, εκτιμά πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία, ωστόσο η Covid-19 θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νοσηλείες. Μάλιστα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την «Όμικρον». Όσον αφορά τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, δήλωσε πως είναι αρκετά βαριά: «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε έναν ασθενή. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.

Με την αγωνία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και την παραλλαγή «Όμικρον» να έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού, εκατοντάδες πολίτες περιμένουν για ώρες στην ουρά να κάνουν rapid test σε φαρμακεία, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και διαγνωστικά κέντρα. Πολλοί από αυτούς είτε έχουν συμπτώματα είτε ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 5.000 χάπια της Merck

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες περιμένουμε τα 5.000 χάπια από τη Merck. «Για τις θεραπείες της Pfizer, έχουμε μπει σε μια διαδικασία με την εταιρεία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να έχουμε τα χάπια με το που θα κυκλοφορήσουν, με το που θα πάρουν την άδεια. Η άδεια αναμένεται από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα, το χάπι της Pfizer αναμένεται να έχει πάρει από τον ΕΜΑ και τις εγκρίσεις που χρειάζονται. Άρα, κάνουμε προσπάθεια, ώστε να είμαστε από τις πρώτες χώρες, που στις αρχές Μαρτίου θα έχουν το χάπι της Pfizer, το οποίο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε, έχει πολύ καλά αποτελέσματα» είπε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time