Στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του αναβαθμισμένου ενεργειακά κτιρίου του Στρατηγείου της, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και του Διοικητή του Σχηματισμού Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.κ. Ιερώνυμου.

Στη σημασία της ενεργειακής αναβαθμίσεως του Στρατηγείου, με την οποία βραχυπρόθεσμα εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι τόσο από την μείωση των λειτουργικών απαιτήσεων όσο και του κόστους συντηρήσεως του κτιρίου, συμβάλλοντας στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Στρατοπέδου «Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα», που βρίσκεται το κτίριο του Διοικητηρίου, αναφέρθηκε κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο Στρατηγός Φλώρος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου που σχεδιάστηκε και προωθήθηκε την περίοδο που ήταν ο ίδιος Διοικητής της 1ης Στρατιάς, με την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως προς την ένταξή του στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).







Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αρχηγός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των Στρατηγείων του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, της 12ης (XII) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και της 16ης (XVI) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, τονίζοντας την διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργαζόμενες με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Στρατηγός Φλώρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την συμβολή του στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, για την διαχρονική συνδρομή του στο έργο των Ε.Δ. στην περιοχή, το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, καθώς και τον Πρόεδρο του Ομίλου «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ» Γιάννη Καντώνια, τον Πρόεδρο της Εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» Δημήτρη Σαράντη και τον Απόστολο Μωραΐτη για την διαρκή ανιδιοτελή προσφορά τους στις Ε.Δ.με δωρεές και χορηγίες.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στο δικό του χαιρετισμό στη διάρκεια της τελετής, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αλλάξαμε την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος και σήμερα παραδίδεται ένα σύγχρονο κτίριο με πολύ καλύτερες προοπτικές λειτουργίας, εξοικονόμησης ενέργειας και συνθηκών εργασίας», ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τις Ε.Δ., μέσω της χρηματοδοτήσεως από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 έργων συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι: Η ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λαρίσης (404 ΓΣΝΛ), προϋπολογισμού 1.065.508 ευρώ Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζονται το Στρατοδικείο-Αεροδικείο, το ΣΤ΄ ΕΛΔΑΠ και το ΚΤΣ Λάρισας, προϋπολογισμού 715.000 ευρώ Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου (Διοικητηρίου) του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ. Η προμήθεια μηχανημάτων έργου (μπουλντόζες, εκσκαφείς κ.λπ.) που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και κινδύνων από φυσικές καταστροφές, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ Η προμήθεια δύο στρατιωτικών γεφυρών, τύπου «Μπέλεϋ»,, προϋπολογισμού 1.300.000 εκατ. ευρώ. Επιπλέον από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ η συντήρηση και αποκατάσταση του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εντός του χώρου του Στρατοπέδου της 1ης Στρατιάς.




Τέλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, το σύνολο του προσωπικού των Ε.Δ., το οποίο εκτελεί το καθήκον του, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό και υπερβάλλοντας εαυτόν, χωρίς φόβο. «Οι Ε.Δ.διαχειρίζονται με επιτυχία τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία, ιδιαιτέρως δύσκολα, δυο χρόνια. Η 1η Στρατιά είναι εδώ, έχει ισχυρή έδρα και διευρύνει την επιχειρησιακή της δυνατότητα, για τη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της ενεργειακής αναβαθμίσεως του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, προϋπολογισμού 1.523.000 ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 86% (!) σε πρωτογενή ενέργεια.





Περιλαμβάνει δε τις ακόλουθες ενεργειακές αναβαθμίσεις:

  • Μόνωση του κελύφους του κτηρίου και του δώματός του.
  • Αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων.
  • Εκσυγχρονισμό των συστημάτων θερμάνσεως – ψύξεως με νέα κεντρική εγκατάσταση κλιματισμού, που διαθέτει 9 νέες αντλίες τύπου VRV (Variable Refrigerant Volume).
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 100KWA.
  • Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας LED.
  • Εγκατάσταση Συστήματος ενεργειακής διαχειρίσεως (Building Energy Management System/BEMS.
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης:

Ο Αντιδήμαρχος Eπιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων Γεώργιος Σούλτης, ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοικήσεως Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Λαρίσης Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Βλάχος, ο Πρόεδρος της Εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» Δημήτρης Σαράντης και ο Απόστολος Μωραΐτης.