Την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασε τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της Βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ».

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων υλοποιήθηκε κατόπιν συγκεκριμένων κατευθύνσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ - ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής.

Ο εξ αρχής επανασχεδιασμός, η ανακατασκευή και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των αμφιβίων και όχι μόνο, Μονάδων των ΕΔ. Παράλληλα, η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ με την υλοποιηθείσα αναδιοργάνωση των ΕΔ - ΔΕΕ, την προμήθεια νέων σύγχρονων πλωτών μέσων και καταδυτικού εξοπλισμού, και την λειτουργία του προσφάτως εγκαινιασθέντος Στρατηγείου της (https://geetha.mil.gr/egkainia-toy-stratigeioy-tis-dioikisis-eidikoy-polemoy-toy-geetha/), παρέχουν αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ – ΔΕΕ, και ταυτόχρονα ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας ως παράγοντος ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή.

Η ΔΕΠ σε συνεργασία με την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, προέβη στην σχεδίαση και υλοποίηση των νέων υποδομών ελλιμενισμού και συντήρησης πλωτών μέσων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στρατωνισμού και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των υφισταμένων Μονάδων της. Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση του υφιστάμενου λιμένος του Στρατοπέδου, με επαυξημένες δυνατότητες ελλιμενισμού πλωτών μέσων.
  • Διαμόρφωση του κρηπιδώματος του λιμένα και κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων καθέλκυσης σκαφών, με δυνατότητα διεξαγωγής τεχνικών εργασιών και μείωσης του χρόνου αντίδρασης των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων.
  • Υπόστεγο συντήρησης - τεχνικής υποστήριξης των υφισταμένων καθώς και των υπό παραλαβή Ταχυπλόων Σκαφών (Τ/Σ).
  • Υπόστεγο συντήρησης - τεχνικής υποστήριξης Ελαστικών Λέμβων.
  • Υπόστεγο στάθμευσης Ελαστικών Λέμβων.
  • Υπόστεγο στάθμευσης Τ/Σ.
  • Καταδυτικό κέντρο συντήρησης συσκευών ανοικτού και κλειστού κυκλώματος.
  • Σύγχρονο Ελικοδρόμιο.
  • Περιμετρικό φωτισμό και περίφραξη στις νέες εγκαταστάσεις.
  • Έργα οδοποιίας - ασφαλτόστρωσης, διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης οχημάτων, και διαμόρφωσης της κεντρικής πύλης της ΒΥΜΕΕ.



Η εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό, περιγραφή του έργου από τον Διοικητή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη και χαιρετισμό από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ μετά το πέρας αυτής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης:

  • Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος κ.κ. Δωρόθεος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
  • Ο Γενικός Επιθεωρητής Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Λ.Σ. Αντώνιος Μάζης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Ταξίαρχος Παναγιώτης Κολλίντζας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο Αρχιπύραρχος Χρήστος Πλατάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.
  • Ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αναθεωρητής Α΄ Θεόδωρος Παπακώστας και ο Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αναθεωρητής Α΄ Χαράλαμπος Καρυπίδης.
  • Διατελέσαντες Διοικητές της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και της 13 Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), καθώς και Διατελέσαντες Διοικητές Μονάδων ΕΔ - ΔΕΕ.
  • Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.
  • Μέλη οικογενειών εκλιπόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων.
  • Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.
  • Ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε» (ΕΛΠΕ) κ. Σωτήριος Αναστασιάδης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την περάτωση του έργου, με το οποίο σηματοδοτείται η ολοκλήρωση ενός κύκλου που άρχισε το 2020 και αφορούσε στην αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης των ΕΔ - ΔΕΕ.

Αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα στον τομέα των ΕΔ - ΔΕΕ που εκτελέστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, ήτοι την κατασκευή του σύγχρονου στεγάστρου του αναβαθμισμένου κολυμβητηρίου μάχης στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» (https://geetha.mil.gr/teleti-paradosis-stegastroy-kolymvitirioy-machis/), την ίδρυση του αυτόνομου Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ» και την κατασκευή του Διοικητηρίου της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) (https://geetha.mil.gr/teleti-egkainion-stratopedoy-yptgos-christodoylos-tsigantes-kai-egkatastaseon-neas-ddee-socc-special-operations-component-command/), τις νέες εγκαταστάσεις και τον στίβο αστικού αγώνα στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) «ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» στην Νέα Πέραμο Αττικής (https://geetha.mil.gr/teleti-egkainion-ton-neon-egkatastaseon-toy-pedioy-volis-kandilioy/), την μεταστάθμευση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και την ανακατασκευή του Διοικητηρίου και των λοιπών εγκαταστάσεων διαβίωσης και εκπαίδευσης του Τμήματος στο παρόν Στρατόπεδο, το νέο Διοικητήριο της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΣ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ» στην Πάχη Μεγάρων (https://geetha.mil.gr/egkainia-toy-dioikitirioy-tis-monadas-aeroporikon-eidikon-epicheiriseon-tis-dioikisis-eidikoy-polemoy-toy-geetha/), τον νέο Κόμβο Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell – IFC) (https://geetha.mil.gr/egkainia-toy-komvoy-pliroforion-dynameon-eidikon-epicheiriseon-tis-dioikisis-eidikoy-polemoy-toy-geetha/), καθώς και το νέο Στρατηγείο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», ενώ έκανε αναφορά και στον Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (αεροσήραγγα), του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

 Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα συντήρησης, εκπαίδευσης και σχεδίασης επιχειρήσεων του προσωπικού των ΕΔ - ΔΕΕ, ανταποκρινόμενες πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, με τελικό αποτέλεσμα την απόδοση άρτια εκπαιδευμένων μαχητών ικανών να αναλάβουν οιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί,ενώ παράλληλα δημιουργούν τεράστια προστιθέμενη αξία και καθιστούν την Χώρα μας πόλο έλξης για φίλους και συμμάχους, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών και συνεκπαιδεύσεων που θα υποστηρίξουν έτι περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνος σταθερότητος και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αείμνηστο Υποστράτηγο επί τιμή Ιάκωβο Τσούνη, για την γενναιόδωρη συνεισφορά του προς τις ΕΔ, μέρος της οποίας αφορά στην κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρο του Δ.Σ του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ιωάννη Παπαθανασίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Ανδρέα Σιάμισιη για την παραχώρηση χώρου από τις παράπλευρες εγκαταστάσεις του ΕΛΠΕ που επέτρεψαν την εύρυθμη χωροθέτηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.