Δίχως προηγούμενο είναι η πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ εξαιτίας της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, καθώς χιλιάδες υγειονομικοί νοσούν από covid και βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, μιλώντας στον ιστότοπο iefimerida.gr ανέφερε ότι ο φετινος χειμώνας αναμένεται πολύ δυσκολότερος από τον περσινό, καθ’ότι οι μονάδες λειτουργούν με 10.000 λιγότερους εργαζομένους συγκριτικά με πέρσι.

Αναφορικά με τους νοσούντες υγειονομικούς, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.000 οι συνάδελφοι που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε ότι «βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψει σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες, από τους 6, ίσως ξαναβγούν».

Παράλληλα, μία ακόμη παράπλευρη απώλεια για το σύνολο του ΕΣΥ αποτέλεσαν οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών. Έχουν λάβει χώρα έως τώρα 2.000 αποχωρήσεις, δίχως αναπληρώσεις. Συνολικά, μαζί με τους 7.000 σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και τις συνταξιοδοτήσεις υπολογίζεται - βάζοντας στην εξίσωση κάποιους που επέστρεψαν, τότε βλέπουμε ότι βρίσκονται 10.000 μείον συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα, όπως τόνισε.

«Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος με rapid tests»

«Στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, που αφορά την Αττική πλην τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική, έχουμε 512 εργαζόμενους που νοσούν. Μαζί με τις πρωτοβάθμιες μονάδες ο αριθμός ανεβαίνει στους 643. Γι’ αυτό και οι 2.000 που λέμε ότι είναι σε καραντίνα μπορεί να είναι και λίγοι» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα πρέπει να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος, μια τακτική που τηρήθηκε στα νοσοκομεία προτού ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. «Ο λόγος είναι ότι με το ισχύον καθεστώς επιστρέφουν στα νοσοκομεία συνάδελφοι μόλις πέντε ημέρες μετά, ακόμα κι αν είναι θετικοί. Γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά, αλλά μεταδίδουν και εκείνοι σε ένα βαθμό. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν σε αρρώστους με σοβαρά νοσήματα» λέει καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος.