Ένα ήσσονος σημασίας αεροπορικό συμβάν με ένα διθέσιο F-16D Block.52+ βγήκε έξω από τον διάδρομο από-προσγειώσεων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας και οι δύο πιλότοι, οι οποίοι επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι απολύτως καλά στην υγεία τους.

Συμφώνως με αεροπορικές πηγές το συμβάν συνέβη στη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσεως του Σμήνους Μετεκπαιδεύσεως (ΣΜΕΤ) F-16 της Μονάδος, με τον εκπαιδευόμενο πιλότο στο μπροστινό κάθισμα και τον εκπαιδευτή του στο πίσω. Συμφώνως με τις ίδιες πηγές το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί στο διάδρομο από-προσγειώσεων της βάσεως, είχε επιβραδύνει, και ενώ κινείτο με μικρή ταχύτητα επ’ αυτού δεν σταμάτησε και με πολύ μικρή ταχύτητα βγήκε στην προέκταση του διαδρόμου, και εκτός της ασφάλτινης επιφανείας αυτού, στην ειδική «καθαρή» ζώνη που εκτίνεται μετά.

Ο αεροσκάφος κινήθηκε περί τα δύο μέτρα πάνω στη χωμάτινη επιφάνεια και ακινητοποιήθηκε στηριζόμενο στα τρία σκέλη του συστήματος προσγειώσεως. Αμέσως οι πιλότοι, ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες ανάγκης, άνοιξαν την καλύπτρα και εξήλθαν του αεροσκάφους, πηδώντας στο έδαφος. Είναι δε απολύτως καλά στην υγεία τους.

Αμέσως «έκλεισε» ο διάδρομος, που είναι κοινός και με την Πολιτική Αεροπορία, μέχρις ότου έσπευσαν οι τεχνικοί της 115 Π.Μ., οι οποίοι μετά από μία πρόχειρη επί τόπου εξωτερική επιθεώρηση του αεροσκάφους, το απομάκρυναν με ειδικό «τρακτεράκι» από το χώρο, ώστε αμέσως μετά να απελευθερωθεί και ο διάδρομος και να ξαναδοδεί σε χρήση τόσο για αεροσκάφη της πολιτικής Αεροπορίας όσο και για τα αντίστοιχα της Πολεμικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά στην ίδια μονάδα, μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, αλλά διαφορετικές φάσεις του φακέλου της πτήσεως, όπου αεροσκάφος F-16 μετά το άγγιγμα των τροχών στο διάδρομο, δεν μείωνε ταχύτητα, και εξετράπη της πορείας του στην πλευρά του διαδρόμου και εν συνεχεία να πάρει φωτιά ο κινητήρας του και να καταστραφεί ολοσχερώς.

Και στην περίπτωση του σημερινού συμβάντος ειδική επιτροπή του ΓΕΑ θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος.