Ένα 24ωρο μετά το άνοιγμα των σχολείων και με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον να αποτελεί τη δύσκολη πραγματικότητα, την Τετάρτη αναμένεται η πρώτη επαναξιολόγηση των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού, που επιβλήθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά και έχουν ισχύ έως 17 Ιανουαρίου. 

Για το θέμα των μέτρων τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα περιμένει την εισήγηση των Ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσει.

«Την Τετάρτη υπάρχει η καινούργια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει και έγκαιρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. 

Δύο σενάρια για εστίαση και γήπεδα

Αύριο Τρίτη αναμένεται οι ειδικοί να έχουν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής θα επιθυμούσαν τα μέτρα να παραταθούν για μια ακόμα εβδομάδα έως τις 23 Ιανουαρίου.

Στην επιτροπή των ειδικών υπάρχουν σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων, τουλάχιστον στην εστίαση, ενδεχομένως και από την επόμενη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται δύο στάδια χαλάρωσης των περιορισμών:

-Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).

-Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ.


Πέτσας: Νωρίς να μιλάμε για ελάφρυνση των μέτρων

Για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κοροναϊού και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στο LIVE NEWS ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

 Μιλώντας για τα μέτρα και το ενδεχόμενο ελάφρυνσής τους, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς, όταν βλέπουμε και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων». «Η λέξη “προσαρμογή” είναι αυτή που κατευθύνει τις εργασίες μας, οπότε δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες αυτή τη στιγμή, παρά μόνο να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

 «Καλύτερα να πηγαίνουμε βήμα – βήμα και να πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών από 50 ετών και πάνω.

Παράλληλα θεωρείται δεδομένο το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου και η απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις 31 Μαρτίου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να δούμε μεγάλη πτώση των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο.