Σχετικά με τα σημερινά κρούσματα, την πρόβλεψη του ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Όμικρον, την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και για το αν περιμένουμε περεταίρω έξαρση μολύνσεων το προσεχές διάστημα μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Αναφορικά με τα σημερινά κρούσματα όπου αναμένονται γύρω στις 35 χιλιάδες, ο καθηγητής σημείωσε: «Περίμενα να είναι πολύ παραπάνω, τα περίμενα τουλάχιστον 10 χιλιάδες παραπάνω εγώ υπολογίζω ότι μέχρι τις 3 η ώρα μπορεί να ξεπεράσουμε ή να φτάσουμε τα 40 χιλιάδες και θα δούμε Τετάρτη-Πέμπτη αν θα συνεχιστούν αυτοί οι αριθμοί, που είναι καλοί κατά τη γνώμη μου, αλλά θα δούμε αύριο μήπως πολλά από αυτά τα θετικά των σχολείων και των πανεπιστημίων τελικά δεν έχουν ενσωματωθεί».

«Παρά ταύτα αν είναι κάτω από 40 χιλιάδες το θεωρώ ένα καλό και ελπιδοφόρο νούμερο ότι θα φτάσουμε γρήγορα σε μια κορύφωση και μάλιστα με χαμηλότερους αριθμούς από ότι περιμέναμε», εκτίμησε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με την πρόβλεψη του ΠΟΥ ότι θα νοσήσει το 50% των κατοίκων της Ευρώπης από τη μετάλλαξη Όμικρον, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο γιατί η μετάλλαξη Όμικρον δεν φείδεται ούτε αν είσαι εμβολιασμένος ούτε αν είσαι ανεμβολίαστος, μεταδίδεται αστραπιαία και δεν είναι καθόλου μα καθόλου απίθανο να φτάσουμε σε αυτά τα ύψη της μετάδοσης».

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχει ένα καλό όλη αυτή η ιστορία διότι θα προσδώσει φυσική ανοσία τουλάχιστον για κάποιους μήνες σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με συνέπεια τουλάχιστον οι εξάρσεις αντίστοιχα να μειωθούν. Αυτό θέλει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν μπει στο χορό ακόμα, υπάρχουν χώρες που εξελίσσεται το πράγμα μεταξύ των οποίων και η δική μας επομένως θέλουμε δύο μήνες για να έχουμε μια καθαρή εικόνα πόσοι εν τέλει μολύνθηκαν από την Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πότε περιμένουμε την κορύφωση των κρουσμάτων, ο καθηγητής απάντησε: «Την περιμένουμε μετά στις 18 με 22 του μήνα εκτός εάν το αποτύπωμα των σχολείων και των πανεπιστημίων και των υπολοίπων δραστηριοτήτων επιδράσει και μεταθέσει αυτή την κορύφωση. Δηλαδή αυξήσει τη διάδοση στην κοινότητα με συνέπεια να μετατεθούν όλοι αυτοί οι δείκτες και χρονικά αλλά και να αυξηθούν κατά ύψος».

Για τη συλλογική ανοσία από βαριά νόσο, ανέφερε: «Είδατε ότι και η Δέλτα προσβάλει εμβολιασμένους, τους μολύνει όπως και η Όμικρον επομένως ας ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης και ας μιλήσουμε για ανοσία της κοινότητας κατά της βαριάς νόσου και αυτό όντως μπορεί να επιτευχθεί και να βοηθήσει πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, δεν θα διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των κρατών ιδιαίτερα αυτών που έχουν ψηλά εμβολιαστικά ποσοστά και θα συνεχίζεται και κατά καιρούς θα βλέπουμε μικρές ενδημικές και επιδημικές εξάρσεις της νόσου όπως γίνεται με τη γρίπη».

«Νομίζω ότι τον Μάρτιο θα έχουμε καλή εικόνα του τι θα συμβεί αλλά έχω την αίσθηση ότι για ένα –δύο μήνες ακόμα θα είμαστε αναστατωμένοι», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, επισήμανε: «Σίγουρα έχουν δουλέψει, τα κρούσματα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες παραπάνω αν αφήναμε το πράγμα να είναι ελεύθερο. Σχεδόν όλη η Ευρώπη είναι κλειστή, νομίζω όμως ότι μικρά βήματα ενθάρρυνσης και βελτίωσης της ψυχολογίας του κόσμου πχ το να μπει μια χαμηλή μουσική στα μαγαζιά και στα εστιατόρια θα βοηθήσει και την ψυχολογία των ανθρώπων».

«Αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα θα ήμασταν ίσως 10 με 15 χιλιάδες κρούσματα παραπάνω», υπογράμμισε ο ίδιος.