«Το αποτύπωμα των κρουσμάτων κοροναϊού των εορτών είναι μικρό προφανώς επειδή οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ« μετους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής ανέφερε πως θα πρέπει να δούμε την επόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη που θα κινηθούν οι μολύνσεις.

Παράλληλα, τόνισε πως το αποτύπωμα των σχολείων θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, ενώ κάλεσε τους γονείς να πειθαρχήσουν στα πρωτόκολλα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικα με τα κρούσματα, ο καθηγητής διευκρίνισε: «Αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος μακρού καταρχήν Σαββατοκύριακου όπου είχαμε την Πέμπτη Θεοφάνεια, την Παρασκευή πολλοί έμειναν σπίτι, Σάββατο-Κυριακή, πέρασαν τέσσερεις μέρες. Εν συνεχεία έπεσε ο ''Διομήδης''. Έχουμε λοιπόν μια σειρά από γεγονότα που πιθανώς επέδρασαν σε όλη την εικόνα των πανδημικών δεικτών, ιδίως των κρουσμάτων, όχι των θανάτων ή των διασωληνώσεων, και προφανώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι μια προβληματική περίοδος αυτή η εβδομάδα για να πούμε ότι αυτή η εικόνα που βλέπουμε αντανακλά την πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια λοιπον κρατάω μια μικρή επιφύλαξη με πάντα την ευχή μου όντως αυτό να είναι η πραγματικότητα διότι αυτό σηματοδοτεί μια σειρά καλά πράγματα για όλους μας».

Αναφορικά με το αποτύπωμα των κρουσμάτων του κοροναϊού των γιορτών, ο κ. Τζανάκης επισήμανε: «Όντως το αποτύπωμα μπορεί να είναι πολύ μικρότερο απ’ αυτό που λογαριάζαμε στα μοντέλα, μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο γιατί ο κόσμος ίσως σε αυτές τις γιορτές λειτούργησε πάρα πολύ υπεύθυνα. Να σας πω ότι μελετώντας τα στοιχειά τριών χώρων Γαλλίας, Δανίας και Ολλανδίας που τις θεωρούμε σαν πρότυπα η δικιά μας ομάδα αναλύσεων, παρατηρήσαμε ότι παρατηρούνται μέρες όπου υπάρχει μια υποστροφή και εν συνεχεία τα κρούσματα ξανά-εκτινάσσονται προς τα πάνω. Επομένως επαναλαμβάνω ότι πρέπει αυτή τη εβδομάδα να την κρατήσουμε σαν μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη εβδομάδα».

ΔΗΜ.: Άρα εκτιμάτε ότι και τις επόμενες μέρες τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 χιλιάδες;

«Ο ''Διομήδης'' εκτός των κακών φέρνει κι ένα καλό, μας κρατάει σπίτια μας. Στην ουσία είναι σαν να εφαρμόζεται ένα άτυπο lockdown, πρώτον αυτό. Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή νοιώθουν λίγα συμπτώματα δεν θα σηκωθούν τώρα με τέτοιο κρύο να τρέχουν αν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα. Συνεπώς είναι μια εβδομάδα της οποίας τα αποτελέσματα δεν πρέπει να τα προβάλουμε ανεπιφύλακτα ως αντανακλούντα την πραγματικότητα. Θέλω να πω ότι πρέπει να δούμε την επομένη εβδομάδα Τρίτη- Τέταρτη-Πέμπτη αυτές τις ημέρες, για να δούμε που θα πάει και που θα καθίσει τελικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα σχολεία, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Το αποτύπωμα των σχολείων θα το δούμε σε περίπου μια εβδομάδα. Επομένως από την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη-Τέταρτη θα δούμε και τα σχολεία τι διάδοση προκαλούν σε όλα αυτα».

«Αυτό το οποίο με έχει εντυπωσιάσει είναι ο μεγάλος αριθμός θετικών self-tests ο οποίος μετά πέφτει στο 40% με 50% θετικών rapid. Αυτό με βάζει σε σκέψεις. Ένας επιδημιολόγος οφείλει να πάρει διάφορα υπόψη του, ένας λόγος είναι να μην υπάρχει αξιοπιστία στα tests αλλά αξιοπιστία συνήθως δεν υπάρχει όταν τα tests είναι αρνητικά, όχι όταν είναι θετικά. Επομένως σκέφτομαι ότι μπορεί οι γονείς στη διαδικασία να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο γιατί φοβούνται να δήλωσαν ένα θετικό self-test ή δεν να μην το έκαναν καν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, το λέω με μεγάλη επιφύλαξη αλλά αναρωτιέμαι γιατί τόσα πολλά θετικά self-tests βγαίνουν αρνητικά. Κάτι γίνεται σε αυτό το σημείο. Γι’ αυτό όταν πήραμε τα μέτρα αυτα και είπαμε να ανοίξουν τα σχολεία θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να κάνουμε μια μικρή έρευνα να δούμε πως αισθάνονται οι γονείς. Θα πρέπει τη γνώμη ενός γονέα, τη ψυχολογία του και τον γενικότερο του συναισθηματικό κόσμο σχετικά με την ασφάλεια του παιδιού του να την λάβουμε υπόψη μας πριν αποφασίσουμε. Όχι μόνο αυτών αλλά και των εκπαιδευτικών τους φόβους, δήλωσε επιπρόσθετα.

«Καλώ τους γονείς και τους θερμοπαρακαλώ να πειθαρχήσουν στα πρωτόκολλα για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς αν οι γονείς των νοσούντων παιδιών θα πρέπει να μένουν στο σπίτι ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό, απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα. Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που δεν έχει θιγεί δυστυχώς και δεν έχει απαντηθεί είναι όταν μέσα στην οικογένεια υπάρχει κρούσμα θα πρέπει το παιδί να πηγαίνει στο σχολειό;. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να στέλνει κάποιος το παιδί του στο σχολείο όταν ένα άλλο αδελφάκι του πάσχει ή ένας από τους γονείς διότι είναι αδύνατον να μην κολλήσει και το παιδί. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούνε ώστε να έχουμε όσο δυνατότερο πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Στο ερώτημά σας κατά τη γνώμη μου θεωρούνται στενές επαφές κι αν είναι εμβολιασμένοι πάνε στη δουλεία με πολύ μεγάλες προφυλάξεις, αν είναι ανεμβολίαστοι πρέπει να καθίσουν καραντίνα».

«Όπως είχαμε προβλέψει έχουνε σχεδόν διπλασιαστεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και όπως επίσης είχαμε προβλέψει 15 μέρες αργότερα έχουμε δει να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις», σημείωσε επεξηγηματικά..

Ερωτηθείς αν η τεχνολογία mRNA θα φέρει το τέλος των χημειοθεραπειών όσον αφορά τον καρκίνο, διευκρίνισε: «Είναι μια τελείως επαναστατική μεθοδολογία η οποία ωθεί τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού μας που έχουν τεράστια δυνατότητα θεραπείας και αναδιαμόρφωσης μιας κατάστασης νοσηρής, ωθεί με κατάλληλα φάρμακα έτσι ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν ακαριαία. Αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη διαδικασία όμως, και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά, υπάρχουν καρκίνοι που πραγματικά ήταν αθεράπευτοι και τώρα γίνονται καλά με αυτές τις μεθοδολογίες, όμως θα πρέπει να κρατήσουμε ένα μικρό καλάθι υπό την έννοια ότι η επιστήμη κι αυτές οι μεθοδολογίες πρέπει να αποδείξουν επί του πεδίου την αποτελεσματικότητά τους και θα χρειαστούν κάποια χρόνια έτσι ώστε να τελειοποιηθούν αυτές οι μεθοδολογίες».

«Όμως δεν είναι μακριά ο χρόνος που ένας καρκίνος θα μετατρέπεται σε μια αρρώστια σαν τον διαβήτη, θα μετατρέπεται σε μια χρόνια νόσο η οποία δεν θα σας σκοτώνει», διαμήνυσε κλείνοντας.