«Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν έως τις 16 Ιανουαρίου θα ισχύσει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 έχει φτάσει στην Ελλάδα στο μέσο όρο της ΕΕ.

Παράλληλα, ανέφερε πως αναμένονται διευκρινήσεις για το πώς θα εισπράττεται το πρόστιμο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν θα ισχύσει το διοικητικό πρόστιμο των 100€ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απάντησε: «Θα ισχύσει».

Αναφορικά με τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού και χθες και σήμερα ήταν πάνω από 5.000 νέα ραντεβού τα οποία μπήκαν στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 160 χιλιαδες πολίτες άνω των 60 οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, 140 χιλιαδες απ’ αυτούς έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κι έχουμε άλλους 30 χιλιαδες με ραντεβού κι άλλους 20 χιλιαδες κατ’ οίκον εμβολιασμό. Μακάρι να ήταν μεγαλύτερος αλλά είναι ένας πολυ σημαντικός αριθμός ο οποίος αν δεν είχε εφαρμοστεί το διοικητικό μέτρο σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε τέτοιους μεγάλους αριθμούς».

«Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά άνω των 60 είναι στο 90% που είναι κι ο μέσος όρος της ΕΕ και ήταν κι ο στόχος που είχαμε βάλει γιατί ξέραμε ότι στο τέλος της διαδρομής, το είχαμε δει από τους υγειονομικούς. Σκεφτείτε ότι στους υγειονομικούς παρατηρήσαμε ότι παρά ένα πολυ αυστηρό μέτρο της αναστολής εργασίας, υπάρχουν άτομα τα οποία είναι χωρίς μισθό 3 και 3,5 μήνες σχεδόν, επιμένουν άρα ξέρουμε πάρα πολυ καλά ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής δεν θα τους πείθαμε όλους. Μακάρι να μπορούσαμε και θα γίνει η προσπάθεια να πειστούν όλοι, έχουμε φτάσει όμως στο μέσο όρο της ΕΕ στους άνω των 60», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν έχουν ερευνήσει από τους 300 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ποιοι είναι δικαιολογημένοι και δεν κάνουν το εμβόλιο, απάντησε: «Υπάρχει αυτή η διαδικασία η οποία είναι ενεργή έτσι ώστε όποιος έχει αντενδείξεις για ιατρικούς λόγους κάνει αίτηση στις υγειονομικές περιφέρειες σε συγκεκριμένο mail. Υπάρχουν αυτά αναρτημένα στο emvolio.gr. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε να μην εισπράξει κάποιος το πρόστιμο που δεν πρέπει να το εισπράξει. Αν υπάρχουν λόγοι υγείας κάνει αίτηση στην επιτροπή».

«Αν είναι κάτοικος Ελλάδος κι έχει εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό έχει η πλατφόρμα αναγνώριση που γίνονται upload τα πιστοποιητικά από τις χώρες της ΕΕ είναι πολυ απλή διαδικασία δηλαδή μέσω της πλατφόρμας αυτής γίνεται αυτόματη αναγνώριση. Από σήμερα εκδίδεται η εγκύκλιος από το Ψηφιακής και χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, δεν έχουν ηλεκτρονικά ψηφιακά πιστοποιητικά πχ πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αυτές από σήμερα το μεσημέρι θα μπορούν κι αυτοί να πάνε στο ΚΕΠ με το χαρτάκι του εμβολιασμού έτσι ώστε να μην πληρώσουν το διοικητικό πρόστιμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών, ανέφερε: «Έχει ανοίξει μια συζήτηση γι’ αυτό αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες είναι στους άνω των 60 για να δούμε πως θα κινηθεί το μέτρο κι αυτό εξαρτάται και από την πανδημία».

Αναφορικά με τα διοικητικά πρόστιμα, ο κ. Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε λέγοντας: «Επειδη δεν το χειριζόμαστε εμείς, περισσότερες λεπτομέρειες επί του διοικητικού πρόστιμου θα δοθούν».

Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, δήλωσε: «Θα ανακοινώσουμε τι ακριβώς θα συμβεί στις περιπτώσεις του κατ’ οίκον εμβολιασμού τη Δευτέρα».

Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου, επισήμανε: «Το σύστημα προσαρμόστηκε, δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει την τετάρτη δόση έτσι κι αλλιώς γιατί ήταν κλειδωμένο, απλώς είχε γίνει μια προετοιμασία των συστημάτων έτσι ώστε με το που γίνει η ανακοίνωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Αυτό αφορά γύρω στις 500 χιλιάδες πληθυσμού, είναι η ίδια ομάδα που ανοίξαμε, ήταν η πρώτη ομάδα που έκανε την αναμνηστική δόση. Είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια νοσήματα ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί ανοσοκαταστολή. Για να λάβεις και να είσαι σε αυτή την ομάδα σημαίνει ότι για κάποιο λόγο γράφτηκε κάποιο φάρμακο στο ΑΜΚΑ σου με την ηλεκτρονική συνταγογραφηση. Θα ανακοινώσουμε την ακριβή ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού, θα είναι κάπου μέσα στην επομενη εβδομάδα ή Πέμπτη ή Παρασκευή».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε: «Έχουμε πάρα πολλά εμβόλια και πάρα πολλά ραντεβού. Έχουμε πλάνο παραδόσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ραντεβού διαθέσιμα παντού, στην Αττική έχουμε ένα θέμα σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός, κα Γκάγκα ανακοινώσε για το εμβολιαστικό κέντρο στο Παίδων Πεντέλης, θα ανοίξουν κι αυτά και θα δώσουν επιπλέον ραντεβού για τα παιδιά και στην Αττική».