asoee_2
Ελλάδα

Άγριος ξυλοδαρμός στην ΑΣΟΕΕ: Τι οδήγησε στην επίθεση κατά του καθηγητή - Σοκαρισμένοι οι φοιτητές (Βίντεο)

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του καθηγητή, η διένεξη με συναδέρφους του και οι καταγγελίες που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη

Ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων εισέβαλε το μεσημέρι της Τρίτης στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ και επιτέθηκε εν ώρα ακαδημαϊκής παράδοσης σε αναπληρωτή καθηγητής της, ξυλοκοπώντας άγρια τον διδάσκοντα , αλλά και όσους φοιτητές επιχείρησαν να τον προστατέψουν. Σοκαρισμένοι από την πλευρά τους οι υπόλοιποι φοιτητές, κατέγραψαν τις σκηνές βίας στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΟΕΕ μετέβη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ το περιστατικό βίας προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να εξεταστεί αν έχουν τελεστεί, μεταξύ άλλων, οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας.Από πλευράς του, στην πρώτη του κατάθεση στους αστυνομικούς μετά τον ξυλοδαρμό του, ο καθηγητής περιέγραψε την επίθεση εις βάρος του ως υποκινούμενη, υποστηρίζοντας ότι είχε «προσωπικές διαφορές» με τρεις Καθηγητές του Ιδρύματος. Η εκτίμησή του αυτή φαίνεται να πηγάζει από το γεγονός ότι την Παρασκευή εκδικάζεται υπόθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για οικονομικές διαφορές, μετά από συνεταιρισμό του με άλλο καθηγητή της Σχολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ είχε δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη Ρουμανία, συστήνοντας Χρηματιστηριακή εταιρία, με έδρα το Βουκουρέστι. Στο εταιρικό σχήμα μετείχαν ένας συνάδελφός του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (στη βαθμίδα του Καθηγητή) και άλλα στελέχη, αλλά στην πορεία επήλθε ρήξη μεταξύ των δύο διδασκόντων της ΑΣΟΕΕ, με τη συνέχεια να εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες.

Σημείο καμπής για τον συνεταιρισμό των δύο καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποτέλεσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το 2016, όταν ο πρώην συνεταίρος του μετέβη απροειδοποίητα στην έδρα της Χρηματιστηριακής εταιρίας στο Βουκουρέστι, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σοκαριστικό θέαμα, το οποίο φέρεται να αποκάλυπτε παραβατική σεξουαλική συμπεριφορά εκ μέρους του Αναπληρωτή Καθηγητή της ΑΣΟΕΕ και μέχρι τότε στενού συνεργάτη του, με αποτέλεσμα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του, τον οποίο, μάλιστα, θεωρούσε ότι μέχρι τότε ανέδειξε ακαδημαϊκά.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο καθηγητών περνούν από σφοδρή κρίση, ενώ στην διένεξή τους φέρεται να συνέβαλε, κατά πληροφορίες, και η αιφνιδιαστική μεταφορά σημαντικών κεφαλαίων της εταιρίας, από μέρους του αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΟΕΕ.

Στη συνέχεια, στον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που δέχθηκε την επίθεση, ασκήθηκε το 2018 μήνυση (μαζί και με άλλα άτομα) από τον συνάδελφό του στο Τμήμα και πρώην συνεταίρο του, για τα αδικήματα της τοκογλυφίας, της εκβίασης και της απειλής. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ασκήθηκαν διώξεις την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2019, η οποία έκτοτε πήρε το δρόμο προς το ακροατήριο.

Ειδικότερα, η κατηγορία για τοκογλυφία, η οποία εκδικάζεται την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ η κατηγορία για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, κάποιες εκδηλώσεις αποκλίνουσας σεξουαλικής συμπεριφοράς από μέρους του αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΟΕΕ φέρεται να είχαν θορυβήσει και άλλους συναδέλφους του, όταν ο ίδιος είχε εκδηλώσει επιθυμία για διεκδίκηση θέσεων ευθύνης στο Τμήμα που δίδασκε, ώστε κάποια από τα αρχαιότερα μέλη ΔΕΠ στο ίδιο Τμήμα να καταφύγουν, κατά πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας το συνάδελφό τους για αδικήματα που αφορούν στον Ποινικό Κώδικα. Ακολούθως, διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία να διερευνά έκτοτε αν ο συγκεκριμένος Καθηγητής έχει οποιαδήποτε σχέση με υποθέσεις παιδεραστίας.