Παρόλο που στη χώρα μας φαίνεται πως παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν και να προβληματίζονται, αφενός λόγω της αβέβαιης έκβασης που προβλέπουν ότι θα έχει η πορεία της επιδημίας, αφετέρου λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας από τους εκατοντάδες νέους ασθενείς που εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες καταγράφηκαν 24.246 θετικά περιστατικά κοροναϊού, ενώ την αμέσως προηγούμενη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ο αριθμός τους άγγιζε τα 46.000.

Ωστόσο, παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων, στα νοσοκομεία, πάλι, χθες έγιναν πάνω από 600 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid, ενώ οι νοσηλευόμενοι συνολικά αγγίζουν τους 5.100.

Μέσα στο επόμενο 10ημερο οι επιστήμονες θα αναμένουν να δουν την εξέλιξη της μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων που τώρα καταγράφονται. Εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε θα ξέρουν πως το κύμα έχει ήδη φθάσει στο peak του και καταγράφεται η αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα περιμένουν για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη την κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Στην παρούσα φάση, πάντως, τονίζουν πως είναι πρώιμο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος.

Άλλωστε, γι’ αυτό και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων με τους περιορισμούς όπως ισχύουν έως σήμερα για μια επιπλέον εβδομάδα, δηλαδή ως τις 24 Ιανουαρίου.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι συνεχής. Χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν στους 670 και οι νέες εισαγωγές για την Τρίτη παρουσίασαν αύξηση κατά 31,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα.