«Τα αντιικά χάπια -όπως της Merck- πρέπει να λαμβάνονται με την εκδήλωση των συμπτωμάτων του κοροναϊού για πέντε ημέρες και μειώνουν την πιθανότητα ο ασθενής να βρεθεί στο νοσοκομείο», διευκρίνισε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως υπάρχει και δεύτερο χάπι της Pfizer που αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη.

Ακόμη τόνισε πως ο εμβολιασμός προλαμβάνει την νόσηση ενώ εκτίμησε πως λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού θα νοσήσουμε όλοι.

Τέλος ο καθηγητής ζήτησε να μην υπάρξει εφησυχασμός για την παραλλαγή Όμικρον για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Μανωλόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα αντιιϊκά φάρμακα της Merck, ο καθηγητής Φαρμακολογείας σημείωσε: «Μιλάμε για φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, είναι μια εξέλιξη δηλαδή μετά τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνταν μέχρι πρόσφατα, απ’ ότι φαίνεται ολοκληρώθηκε η χορήγηση τους. Είναι λοιπόν από το στόμα και είναι ακριβώς για τα ίδια άτομα που έπαιρναν και τα μονοκλωνικά δηλαδή άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα ή έχουν σοβαρές παθήσεις, άνω των 65. Επίσης πρέπει να λαμβάνονται νωρίς, πριν το άτομο πάει στο νοσοκομείο, με την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ιδανικά τις πρώτες 3-4 το πολύ 5 μέρες με την έναρξη των συμπτωμάτων μετά τη λοίμωξη πρέπει να τα πάρει κάνεις για 5 μέρες και μειώνεται η πιθανότητα να βρεθεί στο νοσοκομείο».

«Υπάρχει ένας μέτριος ενθουσιασμός για τα συγκεκριμένα φάρμακα γιατί η αποτελεσματικότητα τους είναι μόνο 30%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.

Ερωτηθείς ποια είναι πιο αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά ή τα αντιιϊκά φάρμακα, απάντησε: «Τα μονοκλωνικά ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν. Τα μονόκλωνα της Regeneron που είχαμε τις 2.000 δόσεις που ολοκληρώθηκαν ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά, ήταν πάνω από 70% αλλά εκείνα είχαν το «ελάττωμα» ότι δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικά απέναντι στα στελέχη Όμικρον, ήταν αποτελεσματικά στη Δέλτα. Άρα τώρα που έχουμε και πολύ Όμικρον είναι αμφίβολο αν θα ήταν χρήσιμα».

Αναφορικά με τα χάπια της Pfizer, ο καθηγητής επισήμανε: «Υπάρχει και δεύτερο χάπι που είναι ακριβώς με τις ίδιες ενδείξεις όπως αυτό που άρχισε να χορηγείται, που είναι της Pfizer, το οποίο επίσης αναμένεται στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό το χάπι αντιμετωπίζει και την Όμικρον αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό κοντά στο 90%. Γι’ αυτό κι είπα μέτριος ο ενθουσιασμός με αυτό που έχουμε τώρα, μεγάλη όμως προσμονή για το επόμενο».

ΔΗΜ: Πότε θα κυκλοφορήσουν ευρέως τα χάπια της Pfizer;

«Αυτό δεν είναι γνωστό, ξέρουμε ότι κι αυτό είναι σε παράλληλη πορεία με το χάπι της Merck όσον αφορά τις εγκρίσεις κι όλα αυτά. Διαβάζω ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τα περιμένουν τέλος Ιανουαρίου, θα ήθελα κι εμείς», απάντησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού παρά την έλευση των φαρμάκων, είπε: «Ο εμβολιασμός προλαμβάνει την νόσο, είναι πολύ διαφορετικό. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, μας οπλίζει για να μην μολυνθούμε ή να μην εξελιχθεί η νόσος σοβαρά. Εγώ θα σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να είναι πιο ασφαλές από τα εμβόλια. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι το εμβόλιο το παίρνεις όταν είσαι υγιής κι έχουν την ελπίδα ότι ''εγώ προσωπικά δεν θα νοσήσω. Εγω προσωπικά δεν θα μολυνθώ'' όμως με την Όμικρον ειδικά όλοι θα μολυνθούμε ή σχεδόν όλοι, δεν γλιτώνει κάνεις άρα εκεί αρχίζουμε και παίζουμε με τις πιθανότητες μας. Τα εμβόλια όμως είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα».

Αναφορικά με τα φάρμακα της Merck, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτά είναι φάρμακα για το σπίτι, δεν είναι για το νοσοκομείο. Αλλά για να τα πάρεις θα πρέπει ο θεράπων ιατρός του με το που θα αρχίσουν τα συμπτώματα και ξέροντας ότι οι κατηγορίες τις οποίες χορηγούνται αυτά που είναι γνωστές, θα πρέπει να κάνει αίτηση στον ΕΟΔΥ για τα φάρμακα, εγκρίνεται και μετά τα παραλαμβάνει ο ασθενής. Η χορήγηση είναι δωρεάν από τον ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να πούμε ότι επειδή αυτά τα χάπια ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Όργανισμό αλλά έχουν θετική γνωμοδότηση απλώς είναι απαραίτητο να υπογράφει ο ασθενής όταν τα παραλαμβάνει. Γιατί του το δίνει ο ΕΟΔΥ δωρεάν αλλά ο ΕΟΔΥ του το δίνει παρότι δεν έχει έγκριση μόνο θετική γνωμοδότηση κι άρα πρέπει ο ίδιος να πάρει την ευθύνη για οτιδήποτε».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι επήλθε η κορύφωση της Όμικρον, απάντησε: «Πρέπει να μείνουμε λίγο επιφυλακτικοί γιατί φαίνεται η κορύφωση ήρθε πολύ γρήγορα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες άρα ας μείνουμε λίγο επιφυλακτικοί αν έχουμε δει πράγματι την κορύφωση και είμαστε σε αποδρομή ή θα έχουμε ακόμη μια-δυο εβδομάδες αυξημένων κρουσμάτων. Γιατί είδαμε στις ευρωπαϊκές χώρες που είχε πολύ Όμικρον η Αγγλία, η Γάλλια, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, επέμεινε λίγο περισσότερο, σε εμάς ξεφούσκωσε γρήγορα. Μακάρι να συνέβη αυτό... Αν μείνουμε κάτω από 20 χιλιάδες κρούσματα όλη αυτή την εβδομάδα είμαστε καλά. Δεν χαλαρώνουμε βέβαια, τηρούμε τα μέτρα κι όλα τα αλλά αλλά είναι καλό σημάδι».