Σε τρία µεγάλα και εµβληµατικά πανεπιστήµια της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τον Ιούνιο για πρώτη φορά οι Οµάδες Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων, η λεγόµενη πανεπιστηµιακή αστυνοµία. Στο ενδιάµεσο, ο σχεδιασµός είναι οι χώροι που τελούν υπό κατάληψη σε ΑΕΙ ανά την επικράτεια να αποδίδονται στην πανεπιστηµιακή κοινότητα και η Ελληνική Αστυνοµία να παρεµβαίνει άµεσα σε περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, µετά από συνεννόηση µε τις πρυτανικές Αρχές. Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν φέρεται διατεθειµένη να δείξει Το σχέδιο «Ελευθερία» για τα ΑΕΙ καµία ανοχή σε φαινόµενα βίας εντός των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων και ετοιµάζεται να θέσει σε εφαρµογή ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για την ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού εντός των ΑΕΙ της χώρας, µε έµφαση στα προαναφερθέντα, όπου έχουν σηµειωθεί κατά καιρούς τα περισσότερα και πιο σοβαρά περιστατικά.

Το θέµα της προστασίας των πανεπιστηµιακών χώρων, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, για να αντιµετωπιστεί η ανοµία και να λειτουργούν απρόσκοπτα και ελεύθερα, ήταν προεκλογική δέσµευση της Νέας ∆ηµοκρατίας και ως κυβέρνηση κινείται σταθερά και µεθοδικά σε αυτή την κατεύθυνση, υπογραµµίζουν οι ίδιες πηγές, επισηµαίνοντας παράλληλα ότι απαιτείται τεχνογνωσία, υπηρεσίες µε στελέχη που έχουν ειδικές γνώσεις, τεχνολογικές επενδύσεις και νέοι πόροι, αλλά πάνω από όλα συνεργασία των πρυτανικών Αρχών με την Πολιτεία. Η συνεργασία με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής στο επίπεδο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, καθώς, για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση σχεδίου ασφαλείας και προστασίας του κάθε ΑΕΙ από το αντίστοιχο πρυτανικό συμβούλιο, όπως είναι υποχρεωμένο να πράξει.

1
Πέραν των 400 πρώτων μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η εκπαίδευση των οποίων θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαΐου, τα ΑΕΙ θα τοποθετήσουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας σε έκταση ανάλογα με το μέγεθος του κάθε ιδρύματος, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας του. Τέτοια συστήματα μπορεί να είναι οι κάμερες που επιτρέπουν τη λήψη ή και καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των ΑΕΙ, μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως είναι, για παράδειγμα, ο συναγερμός και αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης.

Ανεξάρτητα από το πόσα και ποια από τα παραπάνω μέσα θα εγκαταστήσει κάθε πανεπιστήμιο, στον χώρο του θα λειτουργεί ένα Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων, το οποίο θα συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών που θα αποφασιστεί ότι πρέπει να λειτουργούν τελικά εντός του ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου εκδίδεται υποχρεωτικά ύστερα από διενέργεια μελέτης εκτίμησης αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ενα από τα βασικά σημεία στο σχέδιο προστασίας των ΑΕΙ είναι η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης. Η πρόσβαση θα γίνεται με την ακαδημαϊκή ταυτότητα, που πλέον διατίθεται σε ψηφιακή μορφή, μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ιδού τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι: «Το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εφαρμόζεται κατά την είσοδο σε πανεπιστημιουπόλεις ή λοιπούς εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ. Οι πανεπιστημιουπόλεις (campus) των ΑΕΙ περιβάλλονται από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρύτανη του ΑΕΙ και προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, δύναται να εγκρίνεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, η κατασκευή της περίφραξης ασφαλείας του προηγούμενου εδαφίου και των συναφών προς αυτή στοιχείων και κατασκευών».

Το σύστημα αυτό θα «τρέξει» σε τέσσερις περιπτώσεις πιο γρήγορα χάρη σε ιδιωτική δωρεά, που έγινε προ ημερών δεκτή από τους συναρμόδιους υπουργούς, Νίκη Κεραμέως και Χρήστο Σταϊκούρα. Η δωρεά αφορά στην παροχή εξοπλισμού ελέγχου πρόσβασης με εξοπλισμό τουρνικέ, παρεμφερή δηλαδή με αυτόν που υπάρχει π.χ. στους σταθμούς του μετρό, ενώ για τα υπόλοιπα ΑΕΙ στα οποία η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού θα γίνει με κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχετικοί δημόσιοι διαγωνισμοί. Η δωρεά κατανέμεται σε τέσσερα πανεπιστήμια, ως ακολούθως:

◗ Πανεπιστήμιο Πειραιώς 117.215,96 ευρώ
◗ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 174.492,80 ευρώ
◗ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 220.418 ευρώ
◗ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 260.257 ευρώ.