Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος, αποδέχθηκε την εκλογή του μετά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη Τρίτη.

271857605_217613097244108_7381306363477346354_n_-_Copy
Ο νέος Προκαθήμενος της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης απηύθυνε το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, και εν συνεχεία το Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, με τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και τους παρισταμένους να αναφωνούν «άξιος» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο, μετά την ανάγνωση του Μεγάλου Μηνύματος, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν τη νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης.

Η διαδικασία της εκλογής που προηγήθηκε μπορεί να φαίνεται απλή, ωστόσο θα μπορούσε να έχει εξέλιξη που θα απαιτούσε την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ώστε να βρεθεί λύση - παρέμβαση η οποία δεν χρειάστηκε να γίνει. Οι τρεις μητροπολίτες που απάρτιζαν το τριπρόσωπο, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος, και Χερρονήσου, Γεράσιμος, τέθηκαν στην κρίση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τους δύο πρώτους να έχουν σημειώσει ισοπαλία (7 ψήφοι) στην ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί στην Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης και τον τρίτο να ακολουθεί με 5 ψήφους.

 
Η ισοψηφία σε Κρήτη και Φανάρι, το δικαίωμα της διπλής ψήφου και η παρέμβαση που δεν χρειάστηκε.
Το εντυπωσιακό είναι ότι και στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι οι δύο μητροπολίτες ισοψήφησαν, συγκεντρώνοντας από 5 ψήφους. Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των αρχιερέων είχε εκλεγεί με ομοφωνία.

Το αποτέλεσμα υπέρ του νέου Αρχιεπισκόπου κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ψήφους δύο απόντων μητροπολιτών (Σεβαστείας Σεραφείμ και Μπουένος Αϊρες Ιωσήφ), οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να εμπιστευθούν στον Οικουμενικό Πατριάρχη την ψήφο τους, αποστέλλοντάς του το «σύμψηφο», όπως περιγράφεται στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, ενώ ο τελευταίος με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα να αναθέσει σε ιεράρχες το δικαίωμα της διπλής ψήφου.

Οι δύο μητροπολίτες που είχαν το δικαίωμα της διπλής ψήφου, ο Μυριοφύτου και Περιστάσεως, κ. Ειρηναίος, και ο Μύρων, κ. Χρυσόστομος, ψήφισαν τον κ. Ευγένιο, με αποτέλεσμα να προκύψει η διαφορά των δύο ψήφων. Σε περίπτωση πλήρους ισοψηφίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έπαιρνε την απόφαση μεταξύ των δύο ισοψηφισάντων, ασκώντας ένα κανονικό του δικαίωμα.

Τα μηνύματα της εκλογής και η ανανέωση

Η εκλογή του κ. Ευγένιου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία προοιωνίζονται μια νέα περίοδο για την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης
271802599_217613273910757_2737578594996894092_n
. Η εκλογή του 53χρονου νέου Προκαθημένου σηματοδοτεί ένα ηλικιακό άλμα, καθώς ο κ. Ευγένιος ανήκει στους νεότερους ιεράρχες της Κρήτης, μαζί με τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιµο (52 ετών), και Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλο (50 ετών).

Η ηλικιακή ανανέωση δίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα στον νέο Αρχιεπίσκοπο και την απαιτούμενη σταθερότητα για το μέλλον. Δευτερευόντως, υπάρχει ικανοποίηση για την ομαλή εξέλιξη και την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας, η οποία έγινε για πρώτη φορά με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Μέχρι πρότινος το «τριπρόσωπο» δεν εκλεγόταν από τους μητροπολίτες, αλλά οριζόταν από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας και Θρησκευµάτων, ο οποίος παρέπεµπε τους τρεις επικρατέστερους στο Φανάρι για την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στη Μεγαλόνησο και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, με το έργο του να αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη. Παράλληλα, η ενωτική του διάθεση διαγράφεται και σε όσα δήλωσε πριν αναχωρήσει από το Ηράκλειο Κρήτης για το Φανάρι.

Στις δηλώσεις του ανέφερε με νόημα: «Μια ορχήστρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνον με τον μαέστρο της. Όλοι εμείς είμαστε τα μουσικά όργανα, που μαζί Του, όλοι μαζί κι Εκείνος, θα γράψουμε τις θεϊκές συμφωνίες, βάζοντας την Εκκλησία της Κρήτης, με τη μακραίωνη ιστορία που έχει, στη νέα εποχή».

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο νέος Προκαθήμενος της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης βρίσκεται πολύ κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και χαίρει της προσωπικής του εκτίμησης, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές.