Νέο κύμα ψύχους, αυτή τη φορά από τον Καναδά, έρχεται προς το τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών (meteo.gr).

Ο νέος χιονιάς αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα από την Παρασκευή και δεν αποκλείεται οι κάτοικοι της Αττικής να δουν χιόνι, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τη σύντομη ανάπαυλα με την ηλιοφάνεια, ο καιρός αναμένεται να κάνει στροφή και να έχουμε αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές. «Στο διάστημα από την Τρίτη προς την Τετάρτη θα έχουμε μια νέα, σύντομη ψυχρή εισβολή, που θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα. Κάπως πιο ανησυχητικό είναι αυτό που αναμένουμε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή», αναφέρει o μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.

Πιο αναλυτικά, σήμερα και την Τετάρτη αναμένεται να χτυπήσει ένας νέος και πιο ισχυρός χιονιάς που θα είναι αισθητός στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Παράλληλα θα υπάρξουν παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Από το ερχόμενο Σάββατο θα υπάρξει μία τρίτη και ισχυρότερη ψυχρή εισβολή που δεν αποκλείεται να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Μέχρι στιγμής, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, ανάμεσα στις περιοχές που θα δουν χιονοπτώσεις είναι και η Αττική.

«Αν επιμείνουν τα στοιχεία και δεν αλλάξουν στην πορεία θα πρόκειται για μια εκτεταμένη κακοκαιρία, με πολύ κρύο, φαινόμενα και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα», ανέφερε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Η νέα κακοκαιρία προκαλείται από πολικές αέριες μάζες από το βόρειο Ατλαντικό, που από την Πέμπτη θα καλύψουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και θα κινηθούν προς την Ελλάδα. Ωστόσο την Τετάρτη οι μετεωρολόγοι θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν την ακριβή πορεία της κακοκαιρίας και εάν θα αλλάξει τελευταία στιγμή πορεία.

Αυτές οι αλυσιδωτές ψυχρές εισβολές προκαλούνται, σύμφωνα με το meteo.gr, από έναν αεροχείμαρρο, ο οποίος είναι 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρρος κατευθύνεται από τον Καναδά προς την Ευρώπη και έχει εκτοπιστεί βορειότερα από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της δυτικής Ευρώπης.

Έτσι έχει προκληθεί ένα πεδίο υψηλών πιέσεων στην κεντρική και δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της δυτικής Ρωσίας ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς Νότο και μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.

Δημοσιεύτηκε στην ON TIME στις 9 Ιανουαρίου 2022