Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία «Ελπίς», λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που έφερε, τα νοσοκομεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραμείνουν λειτουργικά.

Πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας θα μεταφέρουν σήμερα τους εργαζόμενους στα πόστα τους, ενώ δεν ήταν λίγοι οι υγειονομικοί που εγκλωβίστηκαν σε διπλοβάρδιες, κατά τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης.

Τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Σισμανόγλειο παραδόθηκαν στο έλεος της σφοδρής κακοκαιρίας και του χιονιά.

Υγειονομικοί, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε πρόνοια από την πλευρά των διοικήσεων για εκχιονισμό και ρίψη αλατιού στους προαύλιους χώρους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν μετά τη λήξη της βάρδιάς τους, καθώς τα αυτοκίνητά τους θάφτηκαν στο χιόνι στο πάρκινκ του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

«Παρότι υπήρχε προειδοποίηση από την περασμένη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων λόγω της επερχόμενης χιονόπτωσης, δεν έγινε τίποτα. Ο περιβάλλων χώρος του νοσοκομείου γεμάτος χιόνι. Από την είσοδο, αδύνατη η πρόσβαση στα Επείγοντα. Πουθενά εκχιονιστικά. Οι δρόμοι γύρω από το νοσοκομείο απροσπέλαστοι και δύσκολη η πρόσβαση ασθενών. Εγκλωβίσθηκαν τα αυτοκίνητα του προσωπικού στα πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεν μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι τους», επισήμανε η ΠΟΕΔΗΝ.

Συμφωνά με το iatropedia.gr, παρόμοια προβλήματα εντοπίστηκαν και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στο οποίο εγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι και έκαναν αναγκαστική «τριπλοβάρδια». Το «κακό» ήταν διπλό, καθώς και οι συνάδελφοι τους που θα τους αντικαθιστούσαν στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, δεν μπορούσαν επίσης να προσεγγίσουν το νοσοκομείο.


Αγώνας για την τροφοδοσία των νοσοκομείων με οξυγόνο

Το πρόβλημα της τροφοδοσίας των νοσοκομείων με οξυγόνο σε περιοχές της χώρας με δύσκολη πρόσβαση εξαιτίας του χιονιά, απασχόλησε -μεταξύ άλλων- την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στη σύσκεψη στην οποία έλαβε μέρος ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευασταθίου, συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα οχήματα των εταιρειών που μεταφέρουν προμήθειες σε οξυγόνο στα νοσοκομεία, να προσεγγίσουν δυσπρόσιτες -λόγω της κακοκαιρίας- περιοχές.

Έτσι, αποφασίστηκε η μεταφορά του οξυγόνου να γίνει με τη συνδρομή βαρέων οχημάτων, που θα παραχωρήσει η Πολιτική Προστασία και οι Περιφέρειες.

Ήδη, χθες αργά το βράδυ η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέλαβε με τη χρήση βαρέως οχήματος, το απαραίτητο για τους ασθενείς οξυγόνο που είχε ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του, το Νοσοκομείο Καρπενησίου.


Μάχη για τη μεταφορά των νεφροπαθών

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και σήμερα το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική θα ανταποκριθεί σε όποιες κλήσεις προκύψουν από νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα, που πρέπει να διακομιστούν σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Από τις 87 κλήσεις που έγιναν χθες από όλη την Αττική στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι 68 κλήσεις αφορούσαν την παροχή βοήθειας σε άτομα που είναι εντός των ακινητοποιημένων οχημάτων τους ή για τη μεταφορά ηλικιωμένων σε συγγενικά τους πρόσωπα ή στο ίδιο τους το σπίτι.

Σε 18 περιπτώσεις ήταν νεφροπαθείς που έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση.