Στο στόχαστρο έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες η Αττική Οδός, μετά από τον εγκλωβισμό και την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών και αυτοκινήτων, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς».

Σημειώνεται πως μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία αποδέχθηκε η Αττική Οδός θα δοθούν 2.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που παγιδεύθηκαν για ώρες, ακόμη και πάνω από 24ωρο, στον αυτοκινητόδρομο.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες για την καταβολή της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό θα συζητηθούν σε συνάντηση, που θα έχουν την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι επικεφαλής της Εταιρείας Αττικές Διαδρομές, που διαχειρίζεται την Αττική Οδό.

Ποιοι θα πάρουν τα 2.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 2.000 ευρώ θα δοθούν ανά αυτοκίνητο και όχι ανά επιβάτη και κάπου εδώ αναμένεται να αρχίσουν αντιδράσεις καθώς στην Αττική Οδό εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι -σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από ένας σε κάθε όχημα- και πολλά ερωτήματα παραμένουν για το ποιος θα πρέπει να πάρει τα χρήματα και πώς.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση είναι η ταυτοποίηση των οχημάτων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, καθώς από μια ώρα και μετά όσοι έμπαιναν στον αυτοκινητόδρομο δεν έκοβαν εισιτήριο καθώς δεν λειτουργούσαν τα εκδοτήρια.

Ερωτήματα υπάρχουν για την καταβολή των 2.000 ευρώ και σε ποιους. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε αυτοκίνητα επέβαιναν οικογένειες, αλλά και συνάδελφοι που πήγαιναν μαζί στη δουλειά. Σε άλλη περίπτωση υπήρχαν εγκλωβισμένα ταξί με επιβάτες. Και τα ταξί αυτά ήταν ενοικιαζόμενα.

Θα προσφύγουν κατά της εταιρείας

Παράλληλα, πολλοί οδηγοί θα στραφούν κατά της Αττικής Οδού και δεν ξέρουν ακόμη αν θα πρέπει να δεχθούν τα 2.000 ευρώ ή θα χάσουν μετά κάθε δικαίωμα προσφυγής.

«Είναι σε μία κατάσταση που καλούν στα δικηγορικά γραφεία και ρωτούν σε πρώτη φάση αν θα πρέπει να δεχτούν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ή αν θα πρέπει να προσφύγουν. Έχω υπόψιν μου πελάτη μου ο οποίος είχε σοβαρό θέμα με τον διαβήτη του έμεινε κλεισμένος με την γυναικά του η οποία ήταν καρκινοπαθής 13 ολόκληρες ώρες χωρίς να έχουν ούτε νερό ούτε να μπορούν να φανέ ούτε να μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους» είπε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στην ΕΡΤ.

Επίσης, για τον χάος στην Αττική Οδό Επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εντός 25 ημερών, αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά για να αποδοθούν κυρώσεις.

«Πέρα από τη χρηματική καταβολή που θα δοθεί, δεν παραιτείται – και αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές – κανένας από τίποτα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα και από εκεί και πέρα, όποιος πολίτης θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, είναι ελεύθερος να το κάνει», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Πλήρης και πραγματική αποζημίωση»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει πως οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, δικαιούνται πλήρους και πραγματικής αποζημίωσης και πω η καταβολή των αποζημιώσεων στους πολίτες, δεν ακυρώνει το δικαίωμα προσωπικής προσφυγής τους.

«Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Έχουν έννομο συμφέρον αυτοί οι άνθρωποι να αρνηθούν το ποσό των 2.000 ευρώ, να κινηθούν νομικά να προσφύγουν και στα αστικά και στα ποινικά δικαστήρια. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η αποζημίωση των 2.000€ περιλαμβάνει τους συνεπιβαίνοντες»μ τόνισε η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου.

«Μπορούν να διεκδικήσουν 10-15 φορές πάνω από αυτό το ποσό»

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μίλησε στο LIVE NEWS για τις αξιώσεις και την αποζημίωση των εγκλωβισμένων από τον χιονιά πολιτών στην Αττική Οδό.

«Οι αποζημιώσεις αυτού του τύπου είναι απαγορευτικό για κάποιον που θα το διαπραγματευτεί. Κανείς εκ των εντολέων μου, δεν θα υπογράψει κάποιο χαρτί ότι έλαβε την αποζημίωση καιότι δε θα διεκδικήσει καμία άλλη αξίωση», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρακάκης.

«Αν συνδεθεί με κίνδυνο ζωής ή τέτοια ζητήματα, μπορεί να διεκδικήσει πάνω και 10-15 φορές επάνω αυτό το ποσό…Η Αττική Οδός παγίδευσε από σοβαρή αμέλειά της ανθρώπους οι οποίοι έμειναν χωρίς φαγητό και νερό και μέσα σε αυτές τις συνθήκες», συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Τα πρόσωπα διεκδικούν τα χρήματα και όχι τα άψυχα αυτοκίνητα. Αποτελεί αστειότητα να δίνεται η αποζημίωση στο όχημα και όχι στους επιβαίνοντες. Ωστόσο, την υπαιτιότητα την έχει η Αττική Οδός και κανείς δεν θα διεκδικήσει 2.000 ευρώ και μόνο χωρίς καμία άλλη αξίωση γι΄αυτή την ταλαιπωρία».