Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.712 νέα κρούσματα, ενώ 112 συμπολίτες μας κατέληξαν και 633 είναι διασωληνωμένοι.

Ακόμη πριν από λίγο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κοροναϊό, που είχαν ληφθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Ξεκινά η  χορήγηση των αντιικών χαπιών

Στην αρχή της ενημέρωσης η κα Γκάγκα έκανε αναφορά στις ανακοινώσης για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Ακόμη, ανέφερε πως ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών, που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον.  Σημείωσε ότι η διάθεση των χαπιών ξεκινάει  για άτομα άνω των 18 ετών με προβλήματα υγείας. 

«Άνθρωποι με θετικό rapid test ή PCR μπορούν να κάνουν αίτηση, ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και τα φάρμακα θα μεταφέρονται στο σπίτι του ασθενούς», ενημέρωσε η κ. ΓκάγκαΟι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ο οποίος θα κάνει αίτηση κι αν εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ -εντός 24 ωρών- θα δίνονται τα χάπια.

Οχτώ στους 10 νοσούν με Όμικρον 

Από την πλευρά της κα Παπαευγγέλου ανέφερε πως παρατηρείται μια ήπια, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση στον αριθμό νοσηλειών και των διασωληνωμένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.  Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000. Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη

Προέβλεψε επίσης, ότι στις επόμενες 3 - 4 εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση με τους διασωληνωμένους ασθενείς να κυμαίνονται από 500 - 600 ασθενείς.
Επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. 


Η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην άρση των μέτρων 

Η κα Παπαευαγγέλου ακόμη σημείωσε πως η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην απόφαση άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Πλεύρης. «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα» διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Ο κ. Μαγιορκίνης με τη σειρά, του έκανε μια αναφορά στη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα. Ακόμη, έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους είτε πρόκειται για την πρώτη, είτε για την αναμνηστική δόση

Αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω της Όμικρον στη χώρα

Ακόμα η κ. Παπαευαγγέλου αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να απαντά -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.

Μπορεί να είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη πρόσθεσε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης