Στις δύσκολες καταστάσεις, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που «χτύπησε» την Αττική, αλλά και στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνα-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο Mega,είπε πως γιατροί και νοσηλευτές στην Αττική, εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια στους και έτσι έμειναν στα νοσοκομεία, κάνοντας δύο και τρεις βάρδιες σερί.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με την πληρότητα των νοσοκομείων δεν υπήρχε ούτε κρεβάτι για να ξεκουραστούν.

Ακόμα ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την επέλαση της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν με τα εξιτήρια των ασθενών. «Έχουμε ολοκληρώσει νοσηλείες και δεν μπορούμε να δώσουμε εξιτήρια γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν σπίτι τους», είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη. Υπογράμμισε επίσης ότι οι εφημερίες συνεχίζονται κανονικά και το προσωπικό πρέπει να βρει τρόπο να έχει διαθέσιμες κλίνες για τα νέα περιστατικά.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως οι σκληροί δείκτες -των θανάτων και των διασωληνωμένων- παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ότι θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι άνθρωποι που είναι εκεί είναι με πολλές επιπλοκές, αλλά και με τη μετάλλαξη Δέλτα», σημείωσε και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής με τριπλό εμβολιασμό από τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Υπάρχει ανεμβολίαστος ασθενής με Όμικρον», συμπλήρωσε.

Τα κρούσματα, όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες ημέρες. «Θα φανούν και τα αποτελέσματα του άτυπου lockdown λόγω του καιρού, καθώς δεν υπήρχε μεταδοτικότητα» πρόσθεσε. Κάτι, που όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, οδήγησε και τα μέλη της επιτροπής να ξεκινήσουν την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Αναφερόμενη στο φάρμακο για τον κοροναϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι αυτό θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της Covid-19. «Ευτυχώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση για το αντιιικό φάρμακο της Pfizer, που αν νοσήσει κάποιος και το λάβει τις πρώτες ημέρες, θα έχει μια ασφάλεια έως 90% να μην νοσηλευτεί ή να μπει σε ΜΕΘ» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.