Επισκέψεις σε σχηματισμούς και μονάδες των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν οι σπουδαστές της ΚΣΤ’ (16ης) Εκπαιδευτικής Σειράς των σπουδαστών της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επισκέψεων που πραγματοποιούν.

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από τη Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, αλλά ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, και στη διάρκειά τους οι μέλλοντες διπλωμάτες της χώρας ενημερώθηκαν από τους διοικητές και τους επιτελείς τους για τη λειτουργία και την αποστολή τους, ως ακολούθως:

  • Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στο ΓΕΕΘΑ.
  • Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στις έδρες της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), αμφότερα στη Λάρισα.
  • Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στο Αρχηγείο Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στην Αγία Παρασκευή, που – ως γνωστόν – είναι το επιχειρησιακό στρατηγείο του Στόλου.
  • Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), στην Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 Πτέρυγα Μάχης), στην Αμερικανική Ναυτική Ευκολία Σούδας (Naval Support Activity Souda Bay/NSA), στο Στρατηγείο της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού, στον Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που όλα βρίσκονται στην περιοχή της Σούδας Χανίων.
  • Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) στον Καρέα Αττικής.

 

Τέτοιες ενημερωτικές επισκέψεις των μελλοντικών διπλωματών μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, καθώς κρίθηκε επιβεβλημένο από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης η αλληλοενημέρωση καθώς στην εποχή μας ορισμένα εθνικά θέματα δεν είτε ούτε αμιγώς στρατιωτικά, ούτε αμιγώς διπλωματικά, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Επομένως είναι απολύτως επιβεβλημένη η ενημέρωση αυτή και η εισαγωγή τους – τρόπον τινά – στη φιλοσοφία και τρόπο σκέψεως και δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί αλλιώς μπορεί ιδίως επί γυναικών διπλωματικών υπαλλήλων που δεν υπηρετούν ούτε καν στρατιωτική θητεία, να μην έχουν την παραμικρή επαφή με τις Ένοπλες Δυνάμεις και ωστόσο να υπηρετούν σε τέτοια θέση που να χειρίζονται θέματα που εμπλέκουν άμεσα τις ΕΔ στα εθνικά θέματα που χειρίζονται. Φαίνεται δε ότι έχει αποδειχτεί εμπράκτως τα τελευταία χρόνια πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ενημερωτικές επισκέψεις, γι’ αυτό και έχουν καθιερωθεί πλέον σε ετήσια βάση.