Με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, την ανώτερη ηθική αμοιβή που δίδει ετησίως το ανώτερο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, βραβεύτηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το μετάλλιο να παραλαμβάνεται για λογαριασμό αυτών από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το χρυσό μετάλλιο «στις Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται, αντιμετωπίζουσες με επιτυχία την έργω και λόγω παραβατική, προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξασφαλίζουσες την ακεραιότητα του εθνικού χώρου και την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κράτους», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βραβεύσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών παρέλαβαν για τους κλάδους τους ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εορτάζει σήμερα!

Στην πανηγυρική τελετή της Ακαδημίας Αθηνών παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας Επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Φίλης ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών και άλλοι προσκεκλημένοι και βραβευθέντες.



Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο για λογαριασμό των ΕΔ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και αφού, μεταξύ άλλων, εξέφρασε εκ μέρους του προσωπικού τους την ευγνωμοσύνη αυτών για την υψίστη τιμή της βραβεύσεώς τους, τόνισε στην ομιλία του τα εξής:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας εκτελούν με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους, προκαλώντας αποτρεπτικό δέος σε όσους μας εχθρεύονται και εμπιστοσύνη στους φίλους, στους εταίρους και στους συμμάχους μας. Σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε τους διεθνείς θεσμούς και το διεθνές δίκαιο και προσπαθούμε σκληρά για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «…να είστε βέβαιοι και μαζί ήσυχοι, ότι αν χρειαστεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πράξουν την ώρα που πρέπει και σε όση έκταση απαιτηθεί το Χρέος τους, έναντι εκείνου που θα στραφεί κατά της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα βραβεύονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Στρατού Ξηράς, από τους διοικητές των μονάδων τους ως τον νεότερο στρατιώτη, που με το όπλο ανά χείρας και το βλέμμα τους άγρυπνο περιφρουρούν την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας, από τις Καστανιές του Έβρου ως την Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο.

Βραβεύονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, εκείνοι που από τα τρισένδοξα χρόνια της Επανάστασης μέχρι και το σήμερα, δεν σταμάτησαν να τρέχουν ''επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης'' κατά το ρήμα του Κάλβου, προκειμένου να πλέουν ''μεθ’ ορμής ακαθέκτου'' με σκοπό την Νίκη και μόνο την Νίκη των τιμημένων Ελληνικών Όπλων!

Βραβεύονται οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, εκείνοι που βρίσκονται επί ποδός πολέμου μέρα και νύχτα, προκειμένου να αναχαιτίσουν κάθε ξένο αεροσκάφος που επιχειρεί να παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο, προβάλλοντας καθημερινά την αεροπορική ισχύ της Χώρας μας.

Τέλος βραβεύεται και το επίλεκτο προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, οι άξιοι συνεχιστές μιας παράδοσης τόλμης και ηρωισμού, που ξεκίνησε με τον ιστορικό Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής και τους μετέπειτα θρυλικούς Λόχους Ορεινών Καταδρομών, και αποτελούν την ακονισμένη αιχμή του ελληνικού δόρατος».