Φόβους ότι η χιονοθύελλα «Ελπίδα» θα συνδυασθεί με μια νέα, μεγάλη πύρινη καταστροφή το καλοκαίρι, όπως συνέβη πέρυσι με τη «Μήδεια», την οποία ακολούθησε ο όλεθρος με τις 8.728 πυρκαγιές και τα 1.301.239 στρέμματα καμένων εκτάσεων, εκφράζουν πλέον κυβερνητικοί παράγοντες. Και αυτό, όχι λόγω των συνεχών εναλλαγών ακραίων καιρικών φαινομένων με χιονοθύελλες και καύσωνες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Όπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο μεγάλος προβληματισμός πηγάζει από τις ανεπάρκειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που αναδείχθηκαν και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Και αυτό με το δεδομένο ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση και την αναμόρφωση του μηχανισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με συνολική χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Παράλληλα, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσληψη 600 δασοπυροσβεστών και στις ενοικιάσεις των ρωσικών αεροσκαφών Βeriev, τα οποία το καλοκαίρι είχαν σημαντικό ρόλο στη δασοπυρόσβεση, αλλά και αργοπορία στη δημιουργία ειδικών επιχειρησιακών κέντρων, που παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει κίνδυνος μια νέα παράδοση της χώρας στις φλόγες να αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα τέτοιου τύπου στο κυβερνητικό προφίλ. Κι αυτό αφού πλέον -όπως αναφέρουν οι επιτελείς- είναι προφανές κι επαναλαμβανόμενο ότι άλλο ο σχεδιασμός και άλλο το τι συμβαίνει στην πράξη, όπου σε μια καταστροφή υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και ακολουθεί αιφνιδιασμός και σωρεία λαθών.

Αρχικά, λοιπόν, ο κυβερνητικός μηχανισμός στέκεται στα δεδομένα της περσινής χρονιάς και επιχειρεί να προβλέψει τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν τους επόμενους μήνες. Ο καύσωνας που σημειώθηκε μεταξύ 27 Ιουλίου και 6 Αυγούστου του 2021 είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι σήμερα και ακολούθησε αυτούς του Ιουνίου του 2007, του Ιουλίου του 1987 και του Ιουλίου του 1977. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το καλοκαίρι του 2021 ήταν αυτό με τις περισσότερες θερμές ώρες τα τελευταία 43 χρόνια. Ο περσινός καύσωνας «εξαφάνισε» την υγρασία από τις χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις και ακολούθησαν οι καταστροφές.

Χωρίς προετοιμασία

Χωρίς να υπάρχει η αναγκαία προετοιμασία και με το δεδομένο ότι το νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα πλήρους «πολιτικής προστασίας» θα καθυστερήσει πολύ, το θερμόμετρο του κινδύνου ανεβαίνει κατακόρυφα. Πρόκειται, λοιπόν, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», για μια επιχείρηση ολικής αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας, καθώς με τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων δημιουργείται μια νέα, κάθετη επιχειρησιακή δομή, που καλύπτει το σύνολο της χώρας.

Στον προγραμματισμό αυτόν περιλαμβάνεται το νέο Διοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας (κτίρια «Φάρος», «Άτλαντας», «Προμηθέας»), όπου θα στεγασθεί το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (το περιώνυμο ΕΣΚΕΔΙΚ), ενώ προβλέπεται και η δημιουργία τεσσάρων νέων Κέντρων Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Πρόκειται για το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών και το Διυπουργικό Κέντρο Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων. Όμως, μέχρι σήμερα το ΕΣΚΕΔΙΚ παραμένει στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και στο νέο κτίριο «Φάρος», στη Λεωφόρο Κηφισίας, έχει μεταφερθεί μόνο η ηγεσία του.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο κινδύνου – Οι καθυστερήσεις στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η περσινή καταστροφή μετά τη «Μήδεια» και το δίπολο χιονοθύελλες - καύσωνες


Δηλαδή, αλλού βρίσκονται το τηλεφωνικό κέντρο, οι χειριστές των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μέσων εποπτείας και αλλού τα διοικητικά στελέχη...

Και αυτό φαίνεται να προκαλεί δυσχέρεια στον συντονισμό και στις συνεννοήσεις, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα διορθωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Επιπλέον, o φιλόδοξος προγραμματισμός περιλάμβανε τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), καθώς και 64 Τοπικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΤΟΚΕΠΠ).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια, με συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής 163 εκατ. ευρώ, θα αποτελούν «στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών, καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος».

Επί του παρόντος, όμως, η σχετική διαδικασία είναι στη φάση υποβολής προσφορών από πέντε κατασκευαστικές εταιρείες και ο χρόνος παράδοσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει σχεδιασμός για την προμήθεια υπερσύγχρονων, ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, όπως και για εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού (air-surveillance). Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει προμήθεια σμηνών drones για εναέριο συντονισμό, παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, καθώς και ειδικά συστήματα drones με δυνατότητα επαναφοράς τηλεπικοινωνιών, τα οποία αναμένεται επίσης να καθυστερήσουν.

Τέλος, προβλέπεται προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης (10 ελικόπτερα Erickson, 6 αεροσκάφη Canadair 515 και αναβάθμιση των 7 Canadair 415), η προμήθεια των οποίων προβλέπεται να χρειασθεί τουλάχιστον 3-4 χρόνια.